Цијене нафте у порасту

Агенције
Цијене нафте у порасту

Лондон - Цијена нафте порасла је данас на скоро 97 долара по барелу након што је тропска олуја “Исак” прошла кроз Мексички залив и креће се ка америчком копну, гдје је добила на снази и угрожава рад рафинерија.

Експлозија у рафинерији у Венецуели додатно је утицала на раст цијена.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте већа за 79 центи и сада је 96,94 долара по барелу.

У Лондону је цијена сирове нафте “брент” већа за 54 цента и сада износи 114,13 долара по барелу.

Аналитичар тржишта Стивен Шорк изразио је очекивање да ће ове седмице “стање на тржишту бити немирно” због тропске олује “Исак”, за који метеоролози наводе да је ојачао и да је сада ураган категорије два у области између Њу Орлеанса и Панхендла на Флориди.

Шорк је изразио бојазан да ће ова олуја изазвати посљедице, као што су изазвали урагани “Катрина” 2005. године и “Густав” 2008. године који су нанијели штете на рафинеријама и нафтоводима у Мексичком заливу и пореметили саобраћај бродских танкера.

Други фактор који је узроковао раст цијена јесте експлозија и пожар због којег су прекинуте операције у Рафинерији “Амуај” на западу Венецуеле.

“Амуај” је једна од највећих рафинерија на свијету и дио је рафинеријског комплекса “Парагуана” у који спада и сусједна Рафинерија “Кардон”. Заједно те двије рафинерије обраде око 900.000 барела сирове нафте дневно и 200.000 барела бензина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана