Цијене хране у БиХ иду ка европским

М. Ч.
Цијене хране у БиХ иду ка европским

Бањалука - Цијене хране у БиХ износе 76 одсто просјека у Европској унији, а да се оне све више приближавају европским показује и податак да је храна код нас чак и скупља него у појединим чланицама ЕУ.

Према подацима Европског статистичког завода Еуростата, грађани БиХ за храну и безалкохолна пића прошле године требали су издвојити 76 одсто просјека ЕУ, исто као и грађани Црне Горе, а више него становници Србије и Македоније.

Колико је живот у БиХ скуп најбоље показује податак да су цијене хране и безалкохолног пића више него у Пољској, Румунији и Бугарској које су чланице ЕУ.

Гледано појединачно, цијене хљеба и житарица у БиХ износе 73 одсто просјека ЕУ, меса 69 одсто, док цијене млијека, сира и јаја износе 78 одсто просјека ЕУ.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да храна у БиХ има константно високу цијену из простог разлога што је значајан дио те хране увезен.

- С друге стране, ми недовољно подржавамо домаћу производњу хране за коју имамо све предиспозиције. У ЕУ произвођач има субвенције и то доприноси да храна буде јефтинија, док код нас таквих система подршке има врло мало или нимало - казао је Павловић и додао да нама цијене диктирају велики трговачки ланци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана