Цијене горива у РС поново расту

Марина Чигоја
Цијене горива у РС поново расту

БAЊAЛУКA - Гориво на појединим бензинским пумпама у Републици Српској поскупјело је протеклих дана између пет и осам фенинга, а већ данас могло би доћи до повећања цијена и на осталим пумпама.

Предсједник Удружења увозника нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић истакао је да су на неколико пумпи протеклих дана цијене повећане, а да ће, уколико се цијене у набавци данас повећају, вјероватно доћи до корекције и на осталим пумпама.

- Цијене у набавци прошле седмице нешто су повећане, а ако данас дође до новог повећања, стећи ће се услови за поскупљење и на пумпама за пет до осам фенинга. Неки власници пумпи протеклих дана су већ повећали цијене, а сада ће вјероватно и остали - истакао је Војиновић.

На бензинској пумпи "Парма тренд" у Лакташима рекли су да су крајем прошле седмице повећали цијене за пет до шест фенинга.

- "Евродизел" је коштао 2,26 марака по литру, а сада 2,31, док је цијена безоловног бензина била 2,24, а сада кошта 2,30 марака - истакли су на овој пумпи.

У "Нестро петролу" су истакли да је код њих у односу на прошлу седмицу дизел поскупио за шест фенинга.

- Разлог поскупљења је повећање цијене нафте на свјетском тржишту. Бензини се тренутно крећу између 2,30 и 2,33 марке, "евродизел 4" кошта од 2,31 до 2,33 марке, у зависности од регије у којој се бензинске пумпе налазе - казали су на овој пумпи.

У бањалучком "Крајинапетролу" су истакли да су посљедњу корекцију цијена имали прије десет дана, те да ће у зависности од набавних цијена које ће добити данас одлучити хоће ли бити новог поскупљења.

Цијена "евродизела" на овој пумпи тренутно је 2,32, безоловни бензин 95 кошта 2,30, а супер 98 кошта 2,33 марке.

Нафта

Цијене сирове нафте јуче су пале испод 99 долара за барел под притиском забринутости инвеститора да би изостанак споразума о повећању лимита за амерички дуг могао довести до банкрота те земље и нанијети штету свјетској економији, пренијеле су агенције.

Нафта за оријентациону испоруку у септембру је у електронском пословању на Меркантилном тржишту у Њујорку појефтинила 95 центи, на 98,92 долара за барел. У Лондону на берзи ICE нафта марке "брент" из Сјеверног мора јуче је пала за 68 центи, на 117,99 долара за барел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана