Цијене горива у Републици Српској ниже за пет фенинга

Марина Чигоја
Цијене горива у Републици Српској ниже за пет фенинга

Бањалука - Цијене горива на бензинским пумпама у Републици Српској од јуче су ниже за четири до пет фенинга по литру, иако у Удружењу увозника нафте и нафтних деривата РС истичу да су се стекли услови да бензини појефтине чак и за десет фенинга.

Предсједник Удружења увозника нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић каже да су створени предуслови да евродизел буде јефтинији најмање за пет фенинга, а безоловни бензин за чак десет фенинга.

Он је рекао да је дошло до пада цијена у набавци и да је то основни разлог због којег и власници бензинских пумпи смањују своје цијене.

- Нове цијене дизела требало би да се крећу између 2,25 и 2,30 КМ, док би цијене безоловног бензина требало да износе између 2,20 до 2,25 марака. Бензин 98 требало би да кошта 2,35 марака - казао је Војиновић и додао да је ово треће појефтињење горива у Српској у посљедњих мјесец.

На бензинским пумпама "Нестро петрол" цијене су од јуче ујутро ниже за четири фенинга.

- Бензин "супер 98" сада кошта 2,42 марке, док безоловни бензин кошта 2,31 марку. Дизел "евро 5" кошта 2,35, док дизел "евро 4" кошта 2,33 марке по литру - казали су на овој пумпи.

На бензинској пумпи "Петрол" у Бањалуци истакли су да је и код њих гориво појефтинило за пет фенинга.

- Дизел је појефтинио са 2,40 на 2,35 марака, а исто толико кошта и бензин 95 који је такође снижен за пет фенинга - истакли су на овој пумпи и додали да је код њих од прошлог понедјељка до сада гориво појефтинило три пута, са 2,50 на садашњих 2,35 марака.

На бензинској пумпи "Деспотовић" у Бијељини рекли су да су јуче добили нове цјеновнике у којима су цијене ниже за три фенинга и додали да би код њих данас требало да дође до корекције цијена, не прецизирајући за колико.

У бањалучком "Крајинапетролу" такође је дошло до снижења цијена и то за четири фенинга.

На овој пумпи "евродизел" сада кошта 2,35 КМ, бензин 95 је 2,32, док бензин 98 кошта 2,44 марке по литру.

Појефтинила нафта

Сирова нафта је јуче на азијском тржишту појефтинила испод 83 долара за барел под притиском шпекулација да ће чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) на овоседмичном састанку оставити своје производне квоте на непромијењеним нивоима.

Нафта за оријентациону испоруку у јулу у електронском пословању на Њујоршкој робној берзи била је у паду 43 цента, односно 82,89 долара за барел. У Лондону је марка "брент" из Сјеверног мора за исти термин испоруке била у паду десет центи и уговарана је по 97,04 долара за барел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана