Цијене горива у региону готово непромијењене

Глас Српске
Цијене горива у региону готово непромијењене

ЗAГРЕБ - Док свјетски медији јављају о знатно нижој цијени нафте, на Балкану цијене горива негдје су тек незнатно ниже, а негдје су се чак и повећале.

Готово је невјероватно како свака држава има различито појашњење за своје цијене, међутим крајњи резултат свугдје је исти: музимо народ до изнемоглости, пише индеџ.хр.

Тако је хрватски нафтни магнат "Ина", у вријеме љета када су цијене барела нафте скакале "у небо" вољела објашњавати свом народу како се прате "свјетски трендови" те да у складу с тим и регулише цијене.  У вријеме када се у свијету почела снижавати цијена, "Ина" је саопштила да се "заправо прате цијене у медитеранском басену".

У Црној Гори је весеље због пада свјетске цијене нафте трајало све до јуче када је, супротно свим земљама у окружењу, гориво постало скупље. Тако је литра "супера" скочила за два цента. Наравно, и та земља, када је требало, веома брзо је пратила свјетска догађања када се дизала цијена нафте, међутим, одједном више не прати трендове тако брзо. Народу је службено саопштено да је скупље гориво сасвим нормална ствар јер они, у ствари, прате валутни однос евра и америчког долара па према томе цијене иду горе.

У БиХ је сасвим другачија прича, јер РС и ФБиХ воде своју нафтну политику. Цијена горива нижа је или ће тек појефтинити и то у просјеку три фенинга. Високе цијене од овог љета које су скакале невјероватном брзином у БиХ, данас се тешко спуштају. Удружење власника бензинских пумпи саопштило је да нема великог појефтињења, јер чекају "промјене цијене нафтних деривата у рафинеријама из окружења".

Не треба ни наглашавати како су као и све остале земље у регији када су се дизале цијене пратили свјетске трендове, међутим сад се одједном чекају рафинерије.

У Србији је цијена горива ових дана остала иста, а промјене цијене очекују се отприлике тек за десетак дана. Економски аналитичари надају се како би у Србији гориво могло појефтинити тек за три динара, ако до њега уопште и дође.

Нафтне компаније у тој земљи, наравно, имају појашњење за такву одлуку. Наиме, у Србији се прати раст долара, али и извјештај Међународне агенције за енергију, која је снизила процјену раста потражње за нафтом због успоравања свјетске економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана