Цијене горива ниже за 0,10 КМ

Марина Чигоја
Цијене горива ниже за 0,10 КМ

БAЊAЛУКA - Цијене горива на бензинским пумпама у Републици Српској од јуче су ниже за десет фенинга по литру, рекао је "Гласу Српске" предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић.

Он је истакао да су послије пада цијена горива у набавци створени сви предуслови да гориво појефтини и у малопродаји.

- Нове цијене и бензина и дизела требало би да се крећу око 2,20 марака по литри. Цијене горива до сада су се од пумпе до пумпе кретале између 2,28 и 2,33 марака - нагласио је Војиновић.

На бањалучком "Крајинапетролу" су рекли да је снижење цијена код њих у плану, али да оно неће бити одмах.

- Још имамо залиха које смо купили по старим цијенама, а након што добијемо цјеновнике од произвођача видјећемо за колико ће снижење бити - казали су на овој пумпи.

На бензинској пумпи Деспотовић у Бијељини кажу да ће се у зависности од набавних кретати и цијене у малопродаји.

- Очекујемо цјеновнике од добављача и у зависности од тога и ми ћемо формирати цијене. Тренутно "еврдизел 4" код нас кошта 2,28 марака, док "евродизел 5" кошта 2,30 марака, бензин еуросупер 95 кошта 2,26, а бензин еуросупер 98 кошта 2,29 марака - казали су на овој пумпи.

Сирова нафта јуче је током електронског пословања на берзи у Њујорку појефтинила на око 87 долара за барел, захваљујући оптимизму инвеститора да раст глобалне привреде у другој половини године можда неће успорити толико колико се очекивало, пренијеле су агенције.

Цијена америчке "лаке" нафте за терминску испоруку у септембру је на Њујоршкој робној берзи пала за 40 центи на 87,48 долара за барел, послије поскупљења у понедјељак за 2,50 долара, док је истовремено европска "брент" нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону појефтинила за 42 цента на 109,42 долара за барел.

Високе цијене

Aналитичари кажу да високе цијене нафте нису потребне ни компанијама - произвођачима, ни потрошачима. Такве тачке гледишта придржавају се водећи руски експерти у нафтној и гасној сфери.

Ниске цијене "црног злата" не стимулишу нафтне компаније које једноставно смањују бушење и не инвестирају ни у експлоатацију, ни у прераду. Aко је цијена превисока, почињу да се нервирају потрошачи, а за економију у цјелини то значи стагнацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана