Цијене горива ниже до пет фенинга

Марина Чигоја
Цијене горива ниже до пет фенинга

Бањалука - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској појефтиниће ове седмице за четири до пет фенинга по литру, потврдио је "Гласу Српске" предсједник Удружења увозника нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић.

Он је истакао да је на појединим пумпама гориво појефтинило јуче, док се у току седмице очекује поравнање цијена на свим пумпама.

- Послије пада цијена у набавци стекли су се услови да гориво појефтини и у малопродаји. У зависности од трошења залиха, за два до три дана очекујемо да ће цијене бити снижене на свим пумпама - истакао је Војиновић.

Он је нагласио да је у посљедњих десет дана дошло до појефтињења нафтних деривата за око 12 фенинга.

На пумпама "Нестро Петрола" цијене дизела јуче су снижене за три до четири фенинга, док су за четири до пет фенинга снижене цијене бензина.

Бензин супер 98 на овој пумпи сада кошта 2,51 КМ, бензин 95 2,40, дизел евро четири 2,41, док дизел евро пет кошта 2,43 марке.

- Наставља се тенденција пада цијена деривата. Код нас су цијене за 15 дана снижене за десетак фенинга, што је свакако охрабрујућа вијест - казао је начелник Одјељења за маркетинг "Оптима групе" Раде Видаковић.

Цијене су јуче снижене и на бензинској пумпи "Петрол" у Бањалуци, гдје евродизел и бензин 95, коштају 2,45 марака по литру, док бензин од 100 октана кошта 2,65 марака по литру.

На бензинској пумпи "Деспотовић" у Бијељини рекли су да су посљедњу корекцију имали прошле седмице, те да ће у зависности од нових цијена из набавке доћи и до промјена код њих.

На овој пумпи дизел тренутно кошта 2,39, а безоловни бензин са 95 октана 2,41 марку.

Тренд пада цијена нафтних деривата настављен је и у сусједним земљама. Бензини у Хрватској јефтинији су до 34 липе, дизел до 13 липа, а снижење је најављено и у Србији за два до пет динара по литру.

Сирова нафта

Цијене сирове нафте јуче су на азијском тржишту опале на близу 94 долара за барел, повећавши двоседмичне губитке који су оборили вриједности "течног злата" на петомјесечни минимум под притиском дужничке кризе у еврозони.

Нафта за оријентациону испоруку у јуну је у електронском пословању на Њујоршкој робној берзи била у паду 44 цента, на 94,34 долара за барел, што је најнижи ниво још од децембра.

Сирова нафта је изгубила око 11 одсто вриједности у поређењу са цијеном од 106 долара раније овог мјесеца под притиском знакова о успоравању економске активности у два највећа свјетска потрошача тог енергента - СAД и Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана