Цијене горива једоно у РС без контроле

Марина Чигоја
Цијене горива једоно у РС без контроле

БAЊA ЛУКA - Како би спријечили неоправдано и често подизање цијена горива, земље у региону донијеле су правилнике о утврђивању цијена нафтних деривата, док се једино у Републици Српској цијене и даље формирају потпуно слободно.

У Србији и Хрватској убудуће ће се цијене нафтних деривата кориговати једном мјесечно, односно сваке двије седмице, док се у РС цијене усклађују сваке седмице. Цијене горива у ФБиХ формирају се на сличан начин као и у Српској.

У Црној Гори још од раније максималне малопродајне цијене нафтних деривата, на основу владине Уредбе, одређују се једном у двије седмице.

У Министарству трговине и туризма РС кажу да је Законом о регулисању цијена у Српској предвиђено да се цијене горива формирају слободно.

- Према нашим анализама, цијене горива на пумпама у Републици Српској у посљедња два мјесеца, мијењале су се једном мјесечно, у зависности од значајније промјене цијена нафте на свјетском тржишту - кажу у Министарству.

У Хрватској је на снагу ступио нови Правилник о утврђивању цијена нафтних деривата, према којем ће се цијене нафтних деривата кориговати сваке двије седмице, а не сваке седмице, као у протеклих седам мјесеци.

Према овом Правилнику цијене нафтних деривата неће моћи одједном да расту, односно падају за више од три одсто.

Слична ситуација је и у Србији, гдје ће на приједлог Министарства енергетике, Влада Србије до краја овог мјесеца усвојити измјену Уредбе о формирању цијена нафтних деривата, по којој ће се цијене горива умјесто на 15 дана, убудуће усклађивати једном мјесечно.

У складу са кретањима сирове нафте на свјетском тржишту и кретањем курса долара, пресјек цијена нафтних деривата у Србији до сада је рађен на сваких 15 дана.

- Услов за промјену цијене горива стећи ће се онда када се укупна цијена нафте промијени најмање за 3,5 одсто навише или наниже, умјесто досадашњих 1,5 одсто - наведено је у новој Уредби о формирању цијена нафтних деривата у Србији.

У Покрету потрошача РС кажу да због слободног формирања цијена нафтних деривата, на тржишту Српске влада "општа анархија".

- Ту ради ко, шта, кад и како хоће. РС има Закон о надзору над цијенама и требало би да на бази тог закона онемогући "дивљање" цијена - казао је секретар Покрета потрошача Драгован Петровић.

Правилник

У Министарству трговине и туризма РС кажу да је у процедури доношења правилник о садржају и начину доставе података о увозу и промету деривата нафте који се односе на количину, поријекло, цијену и квалитет.

- Овим правилником прописује се садржај и начин достављања података о увозу и промету деривата нафте који се односе на количину, поријекло, цијену и квалитет, које су енергетски субјекти који се баве продајом деривата нафте дужни достављати Министарству трговине и туризма РС - казали су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана