Цијене гаса расту

Маријана Миљић
Цијене гаса расту

Бањалука - Цијене гаса у Српској претходних дана достигле су рекорд, а за литар је потребно издвојити и до 1,25 марака.

Предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић истакао је да су цијене гаса у Српској тренутно највише у овој години, те да је претходних дана литар гаса поскупио за десет фенинга.

- Тренутне цијене гаса требало би да се задрже у идућих 30 дана - рекао је Стевић.

Када је у питању гориво, Стевић је рекао да је у рафинерији ове седмице дошло до благе корекције цијена нафтних деривата, али да цијене горива на бензинским пумпама нису мијењане.

- Прошле седмице евродизел је појефтинио за два фенинга на пумпама, а ове седмице у рафинерији је поскупио за фенинг. Бензин је прошле седмице поскупио за два фенинга на пумпама, а ове седмице цијене су пале за фенинг у рафинеријама - истакао је Стевић.

На бензинској пумпи "Крајинапетрол" у Бањалуци истакли су да је посљедња корекција цијена гаса на њиховим пумпама извршена половином децембра.

- Тада је ауто-гас поскупио за два фенинга и тренутно је за литар потребно издвојити 1,25 КМ. Формирали смо више цијене јер је у зимском периоду повећана потрошња и зна се десити да дође и до несташице гаса - истакли су на овој пумпи.

Додали су да би почетком јануара гас за домаћинство, као и ауто-гас могли поскупјети за још фенинг-два по литру.

- Почетком јануара боца гаса за домаћинство од десет килограма, која сада кошта 24 марке могла би да достигне цијену од 25 марака - истакли су у "Крајинапетролу".

На бензинској пумпи "Нешковић" у Бањалуци истакли су да литар ауто-гаса тренутно кошта 1,22 марке.

- Морали смо истаћи више цијене јер су цијене нафтних деривата скочиле у рафинеријама и на свјетској берзи тако да је поскупљење било неминовно - истакли су на овој пумпи те додали да не знају да ли ће у скорије вријеме доћи до новог поскупљења.

Свјетска тржишта

Сирова нафта на азијском тржишту поскупјела је послије најава да су САД све ближе буџетском споразуму. Нафта за оријентациону испоруку у фебруару је на Њујоршкој берзи ојачала 40 центи, на 89,01 долар за барел.

Марка "брент" је на берзи ICE у Лондону ојачала 42 цента, на 109,22 долара за барел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана