Цијене гаса још ће падати

Маријана Миљић
Цијене гаса још ће падати

Бањалука - Цијене ауто-гаса на бензинским пумпама у Српској од краја фебруара пале су за 20 фенинга по литри, а у идућих 15 дана очекује се додатно појефтињење од пет до седам фенинга, рекао је предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић.

- Тренутно је за литар гаса на бензинским пумпама потребно издвојити од једне до 1,09 марака - рекао је Стевић и додао да гас сваке године појефтињује послије зимског периода.

Стевић је рекао да је на пумпама у Српској посљедњи пут гориво појефтинило крајем марта, те да се у идућем периоду не очекује појефтињење нафтних деривата. 

Он је нагласио да је гориво у Српској од почетка године  појефтинило четири пута, те да се тренутно просјечна цијена горива креће од 2,25 КМ до 2,35 КМ по литри.

На бензинској пумпи “Крајинапетрол” у Бањалуци рекли су да је посљедње појефтињење гаса код њих било половином марта, те да је тренутно за литар гаса потребно издвојити 1,02 марке. 

- Од половине фебруара па до половине марта цијене гаса пале су у просјеку од 20 до 25 фенинга по литри - казали су на овој пумпи.

Истакли су да је појефтинио и гас за домаћинство, јер је раније за пуњење боце гаса за домаћинство било потребно 25 марака, а сада 20 КМ.

На “Нешковић” пумпи у Бијељини казали су да се цијена ауто-гаса није мијењала посљедњи мјесец.

- Тренутно је за литар гаса потребно издвојити 1,02 марке. Не знамо да ли ће ускоро услиједити ново појефтињење - истакли су на овој пумпи.

На пумпи “Еуро бенз” у Бијељини рекли су да је тренутно за литар гаса код њих потребно издвојити 1,09 КМ, те додали да би ускоро могло доћи до пада цијена.

Тржишта

Цијене нафте потонуле су у петак на међународним тржиштима испод нивоа од 103 долара за барел, притиснуте пригушеним изгледима за раст глобалне потражње.

На лондонском тржишту цијена барела сирове нафте била је нижа 1,23 долара, клизнувши на 103,02 долара. Накратко се спустила и на само 102,92 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 1,02 долара нижој цијени, од 92,49 долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана