Цијене деривата у РС измакле контроли

Маријана Миљић
Цијене деривата у РС измакле контроли

БAЊAЛУКA - Најновије поскупљење горива у Републици Српској, са којим су поједини деривати достигли цијену која је важила 2008. године, када је барел нафте у свијету коштао скоро 150 долара, јасан је знак да је тржиште нафтних деривата у Српској потпуно измакло контроли.

У Удружењу увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС кажу да је ово, треће поскупљење горива од почетка године, услиједило послије скока цијене нафте на свјетском тржишту.

Барел сирове нафте "брент" из Сјеверног мора јуче је коштао 104,52 долара.

Цијена нафте на свјетском тржишту половином јула 2008. године била је 147,2 долара за барел. "Евродизел" у Републици Српској тада је коштао 2,52, а "бензин" 2,25 марака.

Средином августа 2008. забиљежен је пад цијена нафте на 113 долара, док су се у Српској цијене горива кретале око 2,30 марака. Цијена нафте на свјетском тржишту у августу 2009. износила је 73 долара, а деривати у РС продавани су за 1,80 марака по литру. Крајем прошле године барел је поскупио на 92,06 долара, а гориво је у Српској коштало око 2,13 марака.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да трговци дериватима због слободе која има је остављена у формирању цијена користе прилику да вриједност горива подигну што је више могуће.

- Међу њима не постоји никаква конкуренција јер се налазе у кафани и ту одређују колика ће бити цијена горива - казао је Јакшић и додао да бензинске пумпе у РС сталан раст цијена деривата правдају вишим цијенама у земљама у окружењу.

- При томе не размишљају о платама у тим земљама, које су много више него код нас - рекао је Јакшић и додао да је проблем тржишта Српске то што је оно превише уситњено.

Предсједник Покрета потрошача Републике Српске Драгутин Бошковић каже да ће раст цијена горива за собом повући и поскупљење других производа.

- Влада РС треба што прије да ограничи даљи раст цијена горива јер је тренутно стање потпуно измакло контроли - рекао је Бошковић.

Министар трговине и туризма Републике Српске Горана Златковић раније је рекла да гориво није сврстано у производе од посебног значаја за заштиту животног стандарда становништва и да с те стране не постоји могућност за ограничавање цијене.

- Aко Министарство процијени да цијене горива енормно и неосновано расту, реаговаћемо у оквиру законских овлаштења - рекла је Златковићева.

Година

цијена нафте у свијету

цијена у РС

Јул 2008.

147,2 $

2,52 КМ

Aвгуст 2009.

73$

1,80 КМ

Децембар 2010.

92,6$

2,13 КМ

Фебруар 2011.

104$

2,20 КМ

  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана