Цијене акција најниже у двије године

Глас
Цијене акција најниже у двије године

ЛОНДОН/ЊУЈОРК - Све већи страх од могућег продубљивања глобалне економске кризе у петак је "гурнуо" цијене акција на водећим европским, америчким и азијским тржиштима, на најнижи ниво у протекле више од двије године, док је на валутним берзама долар додатно напредовао према евру и фунти стерлинга.

Паневропски индекс акција ФТСЕ урофирст 300  којим се исказује тржишна вриједност најлукративнијих континенталних компанија - опао је током ране трговине, на индикативној берзи у Лондону за 0,7 одсто, пренио је Танјуг.

Претходно је на азијским и америчким берзама такође забиљежена, силазна корекција водећих индекса акција, па је као резултат тих кретања глобални МСЦИ индикатор ослабио 0,8 процената на најнижи ниво од јула 2006. године. Само од почетка текућег мјесеца индекс МСЦИ је ослабио 5,6 одсто.

На кинеском тржишту акција главни композитни индекс, на највећој домаћој ефектној берзи у Шангају, ослабио је безмало за 3,3 одсто, након што су пристигле вијести и о слабљењу кључних берзанских индикатора у СAД.

Aкције водећих европских банака појефтиниле су у просјеку око један и по одсто.

Евро је ослабио на 1,4243 долара, што је најнижи курс у протеклих десет мјесеци, док је у исто вријеме британска фунта стерлинга размјењивана за 1,7636 "американаца" или најниже за минулих 12 година.

Истовремено се вриједност евра срозала на тринаестомјесечни минимум према јену. Заједничка валута 15 чланица зоне евра је ослабила је и према групи мање снажних новчаних јединица као што су, на примјер, аустралијски и новозеландски долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана