Цијена злата најнижа за 34 мјесеца

Танјуг
Цијена злата најнижа за 34 мјесеца

Њујорк - Цијена злата на индикативној берзи у Њујорку опала је, на самом крају овонедјељног пословања, до најнижег нивоа у протекла 34 мјесеца, а фина унца овог драгоцјеног метала од 31,100 грама тренутно кошта нешто мање од 1.193 долара, преноси Танјуг.

На другим великом тржишту за промет племенитих метала у Лондону цијена злата тренутно варира у уском распону од 1.202 долара за фину унцу, а тамошњи берзански експерти наводе да је од почетка ове године та витална сировина појефтинила око 28 процената, као и да се такав тренд може продужити до краја 2013, након непрекидног раста котација у минулих 12 година.

Други овогодишњи квартал завршиће се са највећим падом котација “најсјајнијег од свих метала” за безмало четири деценије, извјештава агенција Блумберг, позивајући се на мишљење берзанских стручњака.

Од почетка текућег тромјесечја злато је, иначе, појефтинило за четвртину, а трговци кажу да тако драстичан пад котација у једном кварталу није забиљежен од 1975. године.

Експерт за трговину златом на берзи у Њујорку, Бил Барух, рекао је за Блумберг да злато ускоро може појефтинити и до границе од 1.154 долара за фину унцу, а постоји могућност да чак и падне на психолошку границу од 1.000 долара по унци.

Барух сматра да смањење подстицања раста америчке привреде, кроз програм такозваног квантитативног попуштања америчке Управе федералних резерви, која сваког мјесеца купује активу у вриједности 85 милијарди долара, може да ојача америчку валуту, што значи да ће злато под таквим условима наставити да појефтињује.

На пад вриједности злата утиче и продаја институционалних инвеститора.

Истовремено смањење позиција у портфолијима главних учесника на тржишту приморава менаџере да продају тај племенити метал по тренутној нижој цијени, објашњавају стручњаци.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана