Цијена струје у Хрватској приближила се просјеку у ЕУ

Агенције
Цијена струје у Хрватској приближила се просјеку у ЕУ

Загреб - Хрватске више није земља са јефтином струјом, после јучерањег поскупљења за 20 одсто, које ће важити од 1. маја.

Хрватска се са цијеном од 0,11 евра по киловатсату (кЊх) приближила просјеку Европске уније који износи нешто мање од 13 центи за кЊх.

Према Еуростатовој статистици, јефтину струју плаћају у Летонији, Литванији, Француској, Португалији, Грчкој и Словенији.

Поскупљење струје било је очекивано јер поскупољења није било посљедње четири године, иако су за то постојали услови, изјавио је у петак увече на Хрватској телевизији (ХРТ) шеф управе Хрватске електропривреде (ХЕП) Златко Корачевић.

Хрватска енергетска регулаторна агенција (ХЕРА) одобрила је поскупљење струје још прије двије године, али тадашња влада Јадранке Косор из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) није била спремна да преузме на себе одговорност и повиси цијене.

- Тим својим потезом влада Косорове директно је угрозила пословање ХЕП - рекао је Корачевић.

Према процјенама, за просјечну фамилију струја ће послије 1. маја мјесечно поскупјети за 40 куна (5,32 евра), а гас за 33 куне (4,39 евра) или укупно 73 куне, односно 9,71 евра.

Синдикати су подсјетили да грађани Хрватске немају плате као у ЕУ, већ далеко испод тамошњег просјека, рецимо и два пута мање него у Словенији која има јефтинију струју, а а да је преживљавање грађанима сваким даном све теже.

Предсједник Независних хрватских синдиката Крешимир Север је оцијенио да у условима када три четвртине грађана има проблем са покрићем редовних мјесечних трошкова, када је 68 одсто плата испод просјечне, висина минималне нето плате на граници сиромаштва, баш као и просјечна пензија, када је 340.000 незапослених, а једини посао у Хрватској који цвета откуп породичних драгоцености, “не дижу се барем оне цијене које влада има под својим надзором, ако је имало социјално осјетљива.”

Осим синдиката, опозиционих странака и грађана, поскупљење гаса критиковао је и вицепремијер и министар регионалног развоја и фондова ЕУ Бранко Грчић, рекавши да је очекивано да су грађани огорчени на најављено поскупљење струје и гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана