Цијена некретнина у Србији ће тек падати

Aгенције
Цијена некретнина у Србији ће тек падати

Београд - Цијене станова у посљедње двије године у Србији су смањене и до 30 одсто, а од јесени се може очекивати ново појефтињење квадрата, потврдили су у београдским агенцијама за некретнине, преноси Б92.

Секретар Одбора Привредне коморе Србије за грађевину Горан Родић рекао је да се очекује да ће цијене станова и даље падати, посебно цијене великих станова.

- Мали станови и станови средње квадратуре углавном држе приближне цене - рекао је Родић.

Он је оцијенио да ће многи инвеститори доћи у ситуацију да смање цијене јер неће моћи да сервисирају кредите, а повећаваће се и понуда станова уколико банке буду принуђене да активирају хипотеке, додајући да је 934.000 станова под хипотеком.

Према његовим ријечима, цијене су у односу на претходне двије године опале и до 30 одсто, а у ексклузивним зонама цијене станова су драстично пале, али таквих станова нема много, свега неколико стотина.

У посљедње вријеме је повећана понуда станова које граде приватни инвеститори, рекао је он и додао да се у Београду гради око 1.300 станова.

- Цене се крећу од 750 до 1.700 евра по квадрату, а у скупљим зонама око 2.000 евра - рекао је Родић и навео да су се цијене приближиле реалним, али да је и даље велика разлика у цијенама квадрата у Београду и у другим градовима Србије, гдје се квадрат креће од 350 до 500 евра.

Како је рекао, јефтинији станови по цијени од 800 до 1.000 евра у Београду могу се наћи по ободним дијеловима града, на примјер у Крњачи, гдје је цијена квадрата око 850 евра.

Сувласник једне агенције за некретнине Каћа Лазаревић изјавила је да је тржиште некретнина мало живнуло од 15. јула и да је то тада било "потпуно мртво".

Она је оцијенила да је стање боље него на почетку године јер су цијене приступачније, а купци и продавци се лако договарају.

- Станови се углавном купују за готовину и кредитних купаца скоро да нема - рекла је Лазаревић.

Пословни простори

У агенцијама за некретнине су навели да је продаја пословног простора у Београду потпуно замрла, јер како кажу нема ни купаца ни продаваца.

У агенцијама су навела и да је понуда и даље лоша и да је мало добрих станова, нарочито оних у новоградњи, јер је доста незавршених станова пошто инвеститори немају новца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана