Цијена нафте мијења се из дана у дан

Глас Српске
Цијена нафте мијења се из дана у дан

ЊУЈОРК, ЛОНДОН - Сирова нафта јуче је на свјетским берзама поскупјела на нешто изнад 101 долар за барел због наде да ће 700 милијарди долара вриједан план администрације предсједника Yорyа Буша за спасавање финансијског система СAД ипак бити усвојен, јавио је Танјуг.

Цијена америчке "лаке" нафте за терминску испоруку у новембру је на њујоршкој робној берзи порасла за 48 центи, на 101,12 долара за барел, а у једном тренутку је чак достигла износ од 102,84 долара.

Европска "брент" нафта истовремено је на Међународној берзи петролеума у Лондону поскупјела за 29 центи, на 98,46 долара за барел.

Нафта је у понедјељак нагло појефтинила за десет долара по барелу, као реакција на одбацивање првобитног плана за спасавање америчких банака у Представничком дому Конгреса.

Стручњаци ипак упозоравају да ће усљед економске кризе потражња нафте и даље бити релативно ниска, што ће резултовати појефтињењем "течног злата".

Aналитичари процјењују да ће недјељни извјештај америчког Министарства енергетике о залихама у СAД у седмици закључно са 26. септембром, који треба да буде објављен показати раст залиха сирове нафте од 2,4 милиона барела, пад залиха лож-уља и дизела од 1,2 милиона барела и пад залиха бензина од 1,6 милиона барела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана