Цијена кафе арабика порасла 23%

Танјуг
Цијена кафе арабика порасла 23%

Париз - Цијена кафе типа арабика је повећана за 23 одсто од новембра прошле године када је достигла најнижи ниво у протеклих седам година.

Цијена ове врсте кафе је порасла због неизвјесног исхода бербе у Бразилу, првом свјетском произвођачу ове сировине, пренио је РФИ.

Рекордна производња кафе у Бразилу протеклих година оборила је цијену, али ове године род би могао да подбаци због слабих падавина посебно у регијама Сао Поалу и Минас Жереу и то у вријеме када је најпотребније, јер су стабла кафе у цвијету.

Тржишта кафе су растом цијена реаговале на неповољне климатске прилике у Бразилу, који производоди трећину укупне количине црног зрна у свијету. За само пет дана, током прошле седмице, цијена кафе арабика је порасла за 9,5 одсто.

Али на раст цијена утицала је и тренутна ситуација у Колумбији, јер произвођачи у тој земљи одбијају да продају род док власти у њиховој земљи не изнесу прецизне податке о износу субвенција на које имају право још ове године.

Цијена кафе арабика је због изузетног приноса у посљедње двије године пала, али чини се да ове године поново добија на својој вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана