Цијена горива најнижа од 2008.

Марина Чигоја
Цијена горива најнижа од 2008.

Бањалука - Цијена горива у РС пала је ове седмице и до 12 фенинга по литру, а на појединим литар дизела кошта мање од двије марке, што је најнижа цијена у посљедњих шест година.

Цијене горива посебно су ниске у Семберији гдје је литар јефтинији за десетак фенинга у односу на остале дијелове РС.

Бензинске пумпе кориговале су своје цјеновнике усљед сталног пада цијене сирове нафте на свјетском тржишту. На појединим бензинским пумпама "евро дизел" кошта 1,95, а бензин двије КМ по литру. Нафташи очекују да ће цијене горива и даље падати с обзиром на то да је нафта на свјетским берзама из дана у дан све јефтинија.

Предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић каже да су створени услови да гориво у Српској у просјеку не прелази двије марке по литру.

- Пад је могуће очекивати и у наредном периоду с обзиром на смањење потражње за горивом у зимском периоду, али и због политичких дешавања између Русије и западних сила усљед којих појефтињује нафта на свјетском тржишту. Могуће је да цијене горива пред Нову годину буду између 1,80 и 1,85 марака по литру - нагласио је Војиновић.

Предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић каже да је у посљедњих мјесец гориво у Српској појефтинило у више наврата и да је томе допринио пад цијене нафте на свјетском тржишту.

Бањалучки "Крајинапетрол" снизио је цијене свих врста горива од шест до 12 фенинга по литру, а у овом ланцу очекују наставак пада цијена.

- Очекујемо већ од уторка да ће бити још промјена наниже - казали су у "Крајинапетролу".

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац каже да ће снижење цијена горива осим грађанима погодовати и привреди, а посебно дјелатностима у којима су трошкови за нафтне деривате знатно заступљени у укупним трошковима пословања.

- Ниже цијене горива имају врло директан ефекат за аутопревозничке фирме, предузећа која у својим производним процесима троше огромне количине енергије и која имају застарјелу технологију засновану на мазуту. Овакви трендови сигурно ће погодовати свим привредним дјелатностима, неким више, а неким мање - казао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана