Цијена горива достиже 2,20 КМ

Драгана Келеч
Цијена горива достиже 2,20 КМ

БAЊAЛУКA - На појединим бензинским пумпама у Републици Српској гориво је током викенда поскупјело за неколико фенинга, а трговци најављују да ће цијена појединих деривата ове седмице достићи 2,20 марака.

Предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата Републике Српске Вукашин Војиновић каже да ће цијене горива бити више за у просјеку пет фенинга.

Додао је да нове цијене горива, за сада неће пратити и поскупљење ауто-гаса.

- Поскупљење деривата услиједило је послије скока цијене нафте на свјетском тржишту - рекао је Војиновић и додао да је ово треће поскупљења горива у Српској од почетка године.

На бензинској пумпи "Крајинапетрол" кажу да ће ове седмице кориговати цијене ако дође до поскупљења на већини бензинских пумпи у Српској.

- "Евродизел" код нас тренутно кошта 2,15 марака, "безоловни" 2,12, док се "супер 98" продаје по цијени од 2,17 марака - казали су на овој пумпи.

На "Нешковић" пумпи у Бијељини "супер 98" продаје се по цијени од 2,10 марака, "супер 95" 2,08, док дизел кошта 2,08 марака. 

Са новим скоком цијена деривата, становници могу да очекују и поскупљење аутобуских карата.

Извршни директор сектора саобраћаја у бањалучком предузећу "Aутопревоз" Горан Старчевић рекао је раније да ће цијене аутобуских карата градског превоза поскупјети за десет фенинга, ако цијена горива у Бањалуци достигне 2,18 марака.

- Цијена карате на линијама градског саобраћаја са садашњих 1,50 марака требало би да се повећа на 1,60, ако дође до поскупљења горива на 2,18 марака на три изабране бензинске пумпе у Бањалуци - казао је Старчевић.

Министар трговине и туризма Републике Српске Горана Златковић рекла је раније "Гласу Српске" да гориво није сврстано у производе од посебног значаја за заштиту животног стандарда становништва и да са те стране не постоји могућност за ограничавање цијене.

- Aко Министарство процијени да цијене горива енормно и неосновано расту, реаговаћемо у оквиру законских овлашћења - рекла је Златковићева.

Цијене горива у Српској формирају се слободно.

Животни стандард

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић упозорава да је поскупљење горива нови удар на, ионако низак, животни стандард становника Српске.

- Кућни буџети домаћинстава већ су погођени ниским примањима и разним поскупљењима основних животних намирница, а више цијене горива биће још једно додатно оптерећење - казао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана