Цијена барела пала, а гориво опет поскупљује

Марина Чигоја
Цијена барела пала, а гориво опет поскупљује

БAЊA ЛУКA - На бензинским пумпама у Републици Српској евродизел ће од данас бити скупљи за пет фенинга, док ће цијена бензина остати на истом нивоу, рекао је "Гласу Српске" предсједник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата РС Вукашин Војиновић.

Цијене горива у РС настављају да дивљају, иако је јуче поново на свјетском тржишту цијена барела нафте пала  на мање од 76 долара усљед слабљења еуфорије послије усвајања финансијског пакета од једног трилиона долара за стабилизовање еврозоне.

Барел сирове нафте за испоруке у јуну појефтинио је за 1,17 долара и сада кошта 75 долара и 63 центи. Барел брент нафте у Лондону појефтинио је 88 центи и продаје се за 79 долара и 24 цента.

Истовремено у РС ово је седмо поскупљење горива у малопродаји од почетка године, а власници бензинских пумпи тврде да је то због "повећања цијена у набавци".

- Евродизел ће поскупјети за пет фенинга и сада ће коштати око 1,95 марака, док се бензини крећу око двије марке и њихова цијена неће бити промијењена - казао је Војиновић.

Гориво је у РС почетком године у просјеку коштало око 1,60 марака, док су данас цијене на појединим пумпама више и од двије марка.

У Покрету потрошача РС кажу да због слободног формирања цијена нафтних деривата влада општа самовоља.

- Ту ради ко, шта, кад и како хоће. РС има закон о надзору над цијенама и требало би да њиме онемогући "дивљање" цијена и да нико не може да ради нешто самовољно - казао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

Додао је да би држава коначно требала да се умијеша у ову област и да успостави механизам којим би обавезала власнике када и под којим условима могу да подижу цијене.

Како би спријечили неоправдано и често подизање цијена, земље у региону донијеле су правилнике о утврђивању цијена нафтних деривата.

У Србији и Хрватској цијене нафтних деривата коригују се једном мјесечно, односно сваке двије седмице, док се у РС цијене усклађују сваке седмице.

У Министарству трговине и туризма РС раније су рекли да је Законом о регулисању цијена у Српској предвиђено да се цијене горива формирају слободно.

- Према нашим анализама, цијене горива на пумпама Републике Српске у посљедња два мјесеца, мијењале су се једном мјесечно, у зависности од значајније промјене цијена нафте на свјетском тржишту – рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана