Цијена барела нафте прешла 70 долара

Глас Српске
Цијена барела нафте прешла 70 долара

ЛОНДОН - Цијене нафте јуче су прешле границу од 70 долара за барел ношене увјерењем улагача да ће очекивани економски опоравак подстаћи свјетску потражњу за петролејем. Лака нафта за септембарске испоруке поскупјела је 1,12 долар на 70,57 долара барел, јавиле су агенције.

Aналитичари кажу да цијене ових дана могу да се примакну осмомјесечном рекорду од 73,23 долара, али да ће смањено интересовање потрошача у СAД вјероватно претегнути и вратити нафту на ниво од 60 долара барел. У Лондону, сјеверноморски брент од јуче је скупљи за 93 цента и кошта 72,64 долара барел.

Aналитичари сматрају да раст цијена нафте потичу спекуланти и препродавци.

- Цијене нафте обично расту због раста трговања дионицама или због пада вриједности америчког долара. Уколико се ове недјеље догоде обје ствари, цијене нафте могле би драматично да порасту - истичу инвеститори.

Aналитичари сматрају како је тржиште спремно за још један узлет цијена до 75 долара по барелу, пошто су цијене крајем јула трговале на сада ниских 59 долара по барелу. Послије тога је кренуо опоравак.

Свјетски извори нафте пресушују много брже него што се претходно претпостављало, пише британски "Индепендент".

Лист наводи да се очекује катастрофална енергетска криза која би могла да онемогући економски оправак, сматрају у Међународној агенцији за енергију (IEA).

IEA и Организација за економску сарадњу и развој (OECD) израђују анализе будућих кретања на плану снабдијевања енергијом.

Поред тога, вријеме јефтине нафте је прошло, а већ сљедеће године потражња ће вјероватно бити већа од понуде, пише "Индепендент".

Флавни економиста из IEA Фатих Бирол сматра да је чудно што јавност и већина влада потпуно игноришу чињеницу да ће резерве нафте ускоро бити исцрпљене и да ће глобална производња достићи свој врхунац за око 10 година, бар једну деценију раније него што се мислило.

Он је додао да ће се тржишна моћ неколицине земаља произвођача, које имају значајне резерве нафте, већином на Блиском истоку, убрзано повећавати када почне нафтна криза послије 2010. године.

Бирол

Фатих Бирол је додао да се истинска криза очекује 2011. године када порасте потражња јер није довољно урађено да се обезбиједе нови ресурси који би надокнадили убрзано смањење постојећих нафтних поља.

- Кризу ће осјетити потрошачи, јер ће гориво бити много скупље него сада - каже Бирол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана