Цијелој еврозони пријети нижи рејтинг

Глас Српске
Цијелој еврозони пријети нижи рејтинг

ЛОНДОН - Aгенција за кредитне рејтинге "Стандард енд Пурс" ставила је скоро све чланице еврозоне, укључујући Њемачку, под "кредитну присмотру" због бојазни од утицаја дужничке кризе.

Овај потез значи да за шест држава са највишим статусом AAA постоји вјероватноћа од 50 одсто да ће им рејтинг бити умањен. Информација је изненадила инвеститоре и довела до пада берзи и слабљења курса евра, преносе агенције.

Одлука да се 15 чланица еврозоне стави на систем праћења рејтинга ради могућег смањења, повећава притисак да вође еврозоне на самиту крајем седмице пронађу рјешење за проблеме.

"Стандард енд Пурс" је поручио да лидери еврозоне морају да схвате колики је улог на њиховом предстојећем самиту ове седмице и нагласио да је 15 чланица еврозоне под присмотром "са негативним импликацијама".

Међу упозореним земљама су Њемачка, Француска, Aустрија, Холандија, Финска и Луксембург, који тренутно имају највиши рејтинг AAA.

Истовремено, Француска и Њемачка саопштиле су да је за рјешавање кризе неопходан нови основни споразум о ЕУ.

У приједлогу француског предсједника Николе Саркозија и њемачког канцелара Aнгеле Меркел каже се да свих 17 чланица еврозоне треба да буду подвргнуте буџетским контролама и санкционисане ако се утврди да су прекршиле правила о дефициту.

Они сматрају да би нови споразум о ЕУ требало усвојити до марта, како би се осигурало да се садашња криза више не понови.

Састанак Саркозија и Меркелове у Паризу одржан је уочи самита лидера ЕУ у петак, 9. децембра, који се сматра кључним за судбину заједничке европске валуте.

Министар финансија СAД Тимоти Гајтнер стигао је јуче у Њемачку на тродневне разговоре са званичницима еврозоне да би апеловао на њих да спроведу одлучну акцију очувања монетарне уније и заустављања немилосрдне дужничке кризе.
Гајтнер ће "притиснути" Саркозија, нове лидере Шпаније и Италије и њемачког министра финансија Волфганга Шојбла, да се на предстојећем самиту ЕУ договоре око корака потребних како би се тржишта увјерила да ниједна чланица еврозоне неће банкротирати и да ће банке у региону остати солвентне.

Новац Грчкој

ММФ је јуче одобрио исплату 2,2 милијарде евра у оквиру шесте транше прошлогодишњег зајма Европске уније и ММФ за спасавање Грчке.

Тај новац, који ће бити одмах пуштен, дио је транше од осам милијарди евра из прошлогодишњег програма, чија је исплата условљена спровођењем строгих мјера штедње.

Грчки парламент спрема се да одобри штедљиви буџет за 2012. годину, који би требало коначно да потврди посвећеност те земље примјени веома непопуларних мјера штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана