Цијели свијет фокусиран на фиксирање курса

Агенције
Цијели свијет фокусиран на фиксирање курса

Копенхаген - Од момента када је 15. јануара Швајцарска централна банка (SNB) изазвала потрес на валутном тржишту изненадним одустајањем од ограничавања курса франка, фиксирање валута постаје фокус у цијелом свијету, пише Џон Харди у својој популарној колумни "FX Update" објављеној на сајту Саксо.

Анализирајући новонасталу ситуацију за неке свјетски важне валуте, Харди се пита да ли сада треба да се спремимо за девалвацију кинеског јуана с обзиром на то да су знаци напрезања већ видљиви пошто је однос америчког долара и јуана "за дјелић процента нижи од највишег нивоа у протекле двије године - што се није догодило још од девалвације јуана 1994".

Уколико до тога дође Харди предвиђа да ће се ослободити "нови талас дефлаторних сила које ће преплавити свијет и донијети неподношљив додатни стрес већ уздрманом свјетском систему валута".

"Девалвација јуана ће највјероватније значити почетак краја пост Бретон Вудс  система валута успостављеног 1971, када је Никсон укинуо везаност америчког долара за злато", предвиђа Харди.

Он је, такође, истакао да је једнако важно и то да "Азија и посебно Кина треба да убрзају увођење пост-меркантилистичког модела економије, чак иако покушавају да врате вријеме уназад са девалвацијом валута, док очајнички покушавају да себе изузму из урушавања дефлаторног кредитног балона".

Харди је у анализу валута узео и националне монете извозника нафте на Арабијском полуострву за које је рекао да су биле и остале везане за амерички долар и у опречно супротним ситуацијама, када су цијене нафте биле високе, а долар слаб, и да ће се та међусобна повезаност и даље одржати без обзира на ефекте које изазива.

У Европи, као најзанимљивије борбе националних валута са франком Харди види код двије круне - данске и чешке.

"Везивање данске круне за евро изазвало је велики притисак и натјерало Данску централну банку да три пута снизи курс на негативних 0,50 одсто и да прода, по неким процјенама, сто милијарди данских круна (13 милијарди евра или пет одсто БДП-а Данске) у интервенцијама на тржишту у јануару", пише Харди наводећи да Данци имају огромна пензиона средства у другим валутама и да ће се борити на све начине да сачувају њихову вриједност путем фиксирања курса.

"Чешка круна је вјероватно још занимљивији случај", сматра Харди и наводи да та монета није фиксирана за евро, али да је Чешка централна банка (CNB) прогласила најнижи курс од 27 круна за евро, као средство монетарне политике како би се избјегла дефлација и подстакла индустрија у Чешкој након што је есконтна стопа централне банке достигла нулу већ крајем 2012.

Уз подсјећање да је ЦНБ увела временско ограничење за политику најнижег курса, а да SNB то није учинила, Харди се пита да ли то значи да се може очекивати нестабилност чешке круне једном када ЦНБ покуша да се извуче из те политике током наредне године.

"Сазнаћемо ускоро да ли постоји непосредан притисак на ову политику, када CNB буде објавила најновије податке о девизним резервама у четвртак (5. фебруара)", одговара Харди.

Директор "FX Strategy сектора" у Саксо банци Џон Харди је поријеклом из Тексаса и води популарну и често цитирану колумну "FX Update" у којој објављује коментаре о главним валутама, политикама централних банака, макро-економским трендовима и другим догађајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана