Цијела плата за пола метра стана

Маријана Миљић
Цијела плата за пола метра стана

БAЊAЛУКA - Уколико би становници Републике Српске цијелу просјечну плату издвајали само за рјешавање стамбеног питања, могли би мјесечно себи да приуште пола метра стана.

Просјечна плата у Српској према посљедњим подацима износи 802 марке, док је за квадратни метар стана у већим градовима потребно издвојити у просјеку око 1.600 марака.

Са двије просјечне плате грађани могу да купе један метар стамбеног простора, док би за стан, чија је просјечна површина 60 квадратних метара, било потребно радити десет година са платом у износу од 800 марака.

Цијена квадратног метра стана у просјеку се креће од 1.200 до 3.000 марака.

- Готово да је непримјетан број оних који купују станове. Људи немају пара и станове купују углавном људи који раде у иностранству - истакли су у агенцијама за некретнине.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић рекао је да су прије економске кризе становници у великом броју куповали станове.

- Са почетком кризе опада и куповина станова јер људи немају новца. Банке су такође пооштриле услове за добијање кредита, што додатно отежава ситуацију. Мали је број оних који могу да испуне услове банака - рекао је Тодоровић.

Он је нагласио да у посљедње вријеме и они грађани који имају новац, због тешке економске ситуације, не купују станове већ чекају да виде којим ће се током криза даље кретати. 

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да су ријетки они који данас имају новац за куповину стана, јер мјесечна примања већине људи нису довољна ни за куповину основних животних намирница.

- На куповину и рјешавање стамбеног простора углавном се одлучују они људи који имају сигурно радно мјесто, а то су углавном запослени у јавном сектору - рекао је Петровић.

Изнајмљивање

Због недостатка новца за куповину, већина становника Српске одлучује се за изнајмљивање станова. Мјесечна кирија за двособан стан у Бањалуци износи око 500 марака, док је за ове намјене у Приједору потребно издвојити око 200 КМ. Поред овога, подстанари треба да плате и режије, за које је потребно издвојити око 200 марака мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана