Цигарете скупље за 45 фенинга

Марина Чигоја
Цигарете скупље за 45 фенинга

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ требало би на идућој сједници да донесе одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете за 2014, на основу које ће цигарете од почетка идуће године бити скупље минимално за 45 фенинга по кутији, сазнаје "Глас Српске".

С обзиром на то да се ових 45 фенинга односи само на пореско оптерећење, и да ту није урачунато и евентуално повећање цијена од произвођача цигарета, могуће је да цигарете од идуће године поскупе и више од тог износа.

У УИО су истакли да је Законом о акцизама у БиХ, који се примјењује од 1. јула 2009. године, предвиђено да се посебна акциза на цигарете повећава од 2009. до 2014. минимално за 15 фенинга КМ по паклици цигарета.

Повећање фиксне акцизе проузрокује повећање и пропорционалне акцизе која износи 42 одсто малопродајне цијене цигарета, те повећање ПДВ-а по свакој паклици с обзиром на то да акциза улази у основицу за обрачун ПДВ-а.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић истакао је да је БиХ требало постепено да повећава акцизе на дуванске прерађевине, како би достигла минималну акцизу од 2,60 КМ по кутији до 2014. године, што је било утврђено акцизном политиком ЕУ у моменту усвајања Закона о акцизама.

- У међувремену ЕУ је минималну акцизу повећала на 3,60 КМ по кутији, па се претпоставља да ће БиХ морати и након 2014. године наставити да повећава акцизу на цигарете како би се достигао ниво минималне акцизе у ЕУ. Одлуку о томе ће донијети УО УИО - казао је Ковачевић. Минимална акциза по паклици цигарета у БиХ тренутно износи 1,82 КМ.

Повећање акциза на цигарете у протеклим годинама позитивно се одразило на приходе по том основу. Тако су у 2009. години приходи од акциза на цигарете износили 449,4 милиона КМ, у 2010. су били 556, док су у 2011. години износили 716,3 милиона. Ови приходи у прошлој години износили су 758,4, док су у првих осам мјесеци ове године били 506,9 милиона КМ.

Акцизе на дуван

Управни одбор УИО на сједници у јулу ове године усвојио је Измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ у смислу да се уведе посебна акциза на дуван и то у износу од десет марака по килограму, те посебна акциза на цигарилосе у износу од 50 КМ на 1.000 комада. Измјене и допуне прослијеђене су у даљу процедуру према Савјету министара БиХ и Парламенту БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана