Цигарете скупље у јануару

Маријана Миљић
Цигарете скупље у јануару

БAЊAЛУКA - Управни одбор УИО БиХ усвојио је Одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, према којој ће од почетка идуће године цигарете у БиХ поскупјети за највише 35 фенинга по паклици.

 Ово је на конференцији за новинаре у петак рекао начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Он је истакао да ће према Одлуци о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, од 1. јануара идуће године посебна акциза на цигарете бити повећана са 0,45 КМ на 0,60 КМ, док ће минимална акциза износити 1,65 КМ по кутији.

- Овом одлуком дефинисано је да ће од 1. јануара на цигарете бити плаћана пропорционална акциза по стопи од 42 одсто на основицу утврђену у складу са Законом о акцизама и посебна акциза у износу од 30 КМ за 1.000 комада, односно 0,60 КМ за паковање од 20 комада - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је одлука о повећању акциза на цигарете усвојена на телефонској сједници Управног одбора УИО БиХ.

Он је нагласио да доношење одлуке о повећању акциза на цигарете представља наставак хармонизације акцизне политике у БиХ са политиком акциза на цигарете у Европској унији.

- Усклађивање акциза вршиће се до 2014. године, када минимална акциза на цигарете треба да износи 2,60 КМ по паклици цигарета, што конкретно значи да би 2014. године најјефтинија кутија цигарета износила пет КМ - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да сви произвођачи и дистрибутери цигарета у БиХ до 30. новембра УИО треба да доставе нове калкулације малопродајних цијена цигарета које ће бити на снази у идућој години.

Приходи

Ратко Ковачевић је истакао да се ове године по основу прихода од акциза на цигарете очекује 100 милиона марака више у односу на 2010. годину.

- Очекујемо да ће и у идућој години приходи по основу акциза на цигарете бити већи за око 100 милиона марака у односу на ову годину - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана