Цигарете скупље и до 70 фенинга

Марина Чигоја
Цигарете скупље и до 70 фенинга

БAЊA ЛУКA - Од 1. јануара 2010. године цигарете у БиХ продаваће се по новим малопродајним цијенама, а биће скупље од 20 до 70 фенинга.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) кажу да су нове цијене формиране у складу са Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, која подразумијева да ће се акциза на цигарете обрачунавати по пропорционалној акцизи по стопи од 42 одсто и посебној акцизи од 30 фенинга за кутију цигарета. Одлуком је утврђено да минимална акциза не може бити нижа од 80 фенинга по кутији цигарета.

Тако Фабрика дувана Бања Лука цијене својих производа подиже у просјеку за 40 фенинга, док ће цигарете Фабрике дувана Сарајево поскупјети за 30 фенинга. Страни произвођачи цигарета повећали су цијене одређених дуванских производа од 20 до 70 фенинга.

У складу са својом одлуком, Творница дувана Ровињ није мијењала цијене цигарета.

У УИО кажу да су порески обвезници и друга лица која продају цигарете дужни да попишу залихе на дан 1.1.2010. године и пописне листе доставе надлежном регионалном центру Управе до 10. јануара.

- На затечене залихе цигарета, утврђене у пописним листама, трговци су дужни да обрачунају акцизу према новој Одлуци, те до 10. јануара на Јединствени рачун УИО уплате разлику између обрачунате и већ уплаћене акцизе - кажу у УИО и додају да се цигарете означене маркицама које су издаване од 1. јануара до 31. децембра 2009. могу продавати најдуже три мјесеца од дана почетка примјене нове Одлуке о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана