Чез тражи арбитражу Међународног суда

Милка Милуновић
Чез тражи арбитражу Међународног суда

БAЊA ЛУКA - Покретање активности које претходе арбитражном поступку по правилима Међународне трговинске коморе у Паризу од стране чешке електропривреде није за нас никакво изненађење, рекао је у петак министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српке Слободан Пухалац.

Он је ово изјавио реагујући на захтјев ЧЕЗ-а који је упутио приједлог да судски спор који је покренут са "Електропривредом РС", а у вези инвестиционих улагања у вриједности од 1,4 милијарде марака, ријеши Међународни арбитражни суд.  

- То је корак који смо могли да очекујемо, без обзира на разговоре који су у протеклом периоду вођени са чешким партнером - рекао је Пухалац.

Портпарол ЧЕЗ-а Ева Новакова истакла је "да је  у судском спору са "Електропривредом РС" ЧЕЗ испунио обавезе из уговора да у заједничко предузеће "Нове електране РС"(НЕРС) унесе свој оснивачки капитал, док "Елкетропривреда РС" то није испоштовала".  

Пројекат није могао да се реализује због тужбе малих акционара у РиТЕ "Гацко", који траже одштету од око 80 милиона марака. У међувремену, ЧЕЗ је искористио опцију из уговора, по којој је до краја јануара имао рок да се повуче из пројекта и понуди на продају свој удио у НЕРС-у од 51 одсто. Мада ЧЕЗ никада званично није саопштио по којој цијени нуди откуп својих улагања, економски стручњаци кажу да своја улагања они процјењују на око 200 милиона евра.   

- Правни тимови из Републике Српске припремили су се за сваки од могућих сценарија, па и овај који се односи на покретање арбитраже, у којој ће свака страна тражити своје шансе. Цијенимо да су наше шансе правно утемељене - рекао је Пухалац.

Он је истакао да су на посљедњем састанку дали низ приједлога који воде у правцу реализације пројекта Гацко.

- Показали смо, и поред свега, да смо  спремни за разговоре у којима не смије бити доведено питање интереса ни партнера, ни Републике Српске - нагласио  је Пухалац.

"Електропривреда"

У "Електропривреди РС" сматрају да арбитража није најбољи пут за рјешавање спора и најављују да ће, уколико ЧЕЗ одбије приједлог за мирним рјешавањем спора, искористити сва правна средства за заштиту интереса Републике Српске. 

- Иако нисмо званично информисани од стране ЧЕЗ-а да су предузели радње које претходе арбитражи, нисмо изненађени овом информацијом - кажу у "Елкетропривреди РС"   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана