ЧЕЗ продаје свој удио у НЕРС

Милка Милуновић
ЧЕЗ продаје свој удио у НЕРС

БAЊA ЛУКA - Чешка енергетска групација (ЧЕЗ) продаће свој удио у "Новим електранама Републике Српске" (НЕРС) за износ који покрива њене досадашње трошкове везане за пројекат "Гацко".

Генерални директор НЕРС-а Aлександар Обрадовић рекао је јуче у Бањој Луци да је ЧЕЗ активирао заштитну опцију у овом пројекту, чија је планирана вриједност била 1,4 милијарде евра због чињенице да је дошло до кршења обавеза из потписаног споразума од стране "Електропривреде РС-а".

Министарство индустрије, енергетике и рударства саопштило је јуче да их је ЕПРС обавијестила да је од ЧЕЗ-а добила писмо намјере у којем је ЧЕЗ понудио откуп свог удјела у НЕРС-у, а који представља 51 одсто укупног основног капитала овог предузећа и поврат уложених средстава.

У саопштењу се додаје да је понуда ЧЕЗ-а њихово припадајуће право из уговора и биће предмет детаљне анализе са аспекта уговора и могућих даљих корака, на шта ЕПРС обавезује и рок из уговора.

- Обе стране задржавају право на захтјев надокнаде штете, без обзира на исход дате понуде ЧЕЗ-а и евентуално прихватање од стране ЕПРС, а који се може реализовати путем поравнања или од стране незадовољне странке путем уговореног арбитражног поступка у БиХ - тврде у Министарству.

Крајњи рок до када ЕПРС, која у НЕРС-у има 49 одсто акција треба да се изјасни о захтјевима ЧЕЗ-а је 31. јануар.

Aлександар Обрадовић није желио да каже колика су досадашња улагања групације ЧЕЗ, али према незваничним информацијама, Чешка енергетска групација има намјеру да наплати око 300 милиона марака.

- Сама примјена "пут опције" не мора неизбјежно значити окончање заједничког пројекта. Сада је на потезу ЕПРС - рекао је Обрадовић. Додао је да овај корак не захтијева арбитражу пред Међународним арбитражним судом у Бечу.

Појаснио је да ЕПРС није испунила своје обавезе из Споразума са ЧЕЗ-ом које се односе на унос имовине РиТЕ "Гацко", као и да није усвојена студија изводљивости.

Менаџер пројекта "Гацко" Бохдан Урбан рекао је да је унос имовине РиТЕ "Гацко"  требао бити извршен 31. марта лани. Према споразуму са ЕПРС рок за коришћење "пута опције" је 10 мјесеци и тај рок истиче 31. јануара 2009. године.

Генерални директор ЕПРС Бранислава Милекић изјавила је да није било могуће унијети имовину РиТЕ "Гацко" у НЕРС због тога што постоји тужбе малих акционара.

- Они траже да се поништи одлука о оснивању заједничког предузећа док им се не надокнади штета по основу акцијског удјела у РиТЕ "Гацко". Док суд не донесе пресуду, ЕПРС не може испунити споразум - рекла је Милекићева.

Рјешење

- Изненађени смо данашњим иступом у јавности Обрадовића и Урбана, јер су у озбиљним партнерским односима иступи у јавности без знања другог партнера у најмању руку неуобичајени - саопштило је Министарство.

У саопштењу је додато да је због постизања квалитетних рјешења на добробит обје стране, ЕПРС ангажовала реномиране техничке и правне консултанте, водећи конструктивне преговоре и разговоре о унапређењу садржине Студије изводљивости и могућим алтернативним рјешењима која уважавају интересе обје стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана