ЧЕЗ почиње отпуштања на Балкану

Глас Српске
ЧЕЗ почиње отпуштања на Балкану

ПРАГ - Чешки полудржавни енергетски гигант ЧЕЗ почиње велика отпуштања у својим предузећима на Балкану, конкретно у Бугарској и Албанији гдје ће без радног мјеста остати стотине запослених, јавиле су агенције.

ЧЕЗ масовна отпуштања објашњава побољшањем ефикасности пословања и већом продуктивношћу или у случају Албаније чињеницом да у области енергетике у тој земљи влада презапосленост. И у Бугарској и Албанији без посла остају радници у дистрибуцији.

- У другој половини 2009. године када смо преузимали компанију у Албанији имала је више од 6.000 запослених, ту је била велика презапосленост. Крајем прошле године у албанској дистрибуцији радило је већ 1.000 радника мање а ове године планирамо да смањимо број запослених испод границе 4. 800 - казала је чешким медијима портпарол ЧЕЗ-а Ева Новакова.

Додала је да у Бугарској отпуштање треба да обухвати око 200 радника, пошто се у бугарској дистрибуцији сада ефикасније послује.

ЧЕЗ је у вријеме кризе потпуно стопирао експанзију на Балкан у коју је кренуо у годинама привредног раста и окренуо се домаћим пројектима, прије свега доградњи још једног блока нуклеарне електране Темелин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана