ЧЕЗ одустаје од пројекта на Косову

Глас Српске
ЧЕЗ одустаје од пројекта на Косову

ПРAГ - Чешки електроенергетски гигант "ЧЕЗ" спреман је да се повуче са тендера за изградњу термоелектране на Косову уколико тамошње власти не побољшају услове, јавиле су у петак агенције.

Директор за интеграције и аквизиције "ЧЕЗ"-а Владимир Шмалц демантовао је писање косовских медија да се "ЧЕЗ" већ повукао са тендера, али је рекао да је то извјесно ако косовска влада не побољша услове. Према ријечима Шмалца, "ЧЕЗ" није задовољан неким правним гаранцијама и финансијским условима тог тендера за изградњу електране капацитета
2.000 мегавата, чија је вриједност 3,5 милијарди евра.

Због истих услова са тендера су се већ повукли главни конкуренти за пројекат, њемачки концерни "RWE" и "EnBW". Заинтересовани за посао у косовској енергетици остали су, поред "ЧЕЗ"-а, још само италијански "Енел" и грчка компанија "Сенкап" из концерна "Паблик пауер".

Крајем прошле године "ЧЕЗ" је посједовао 39 предузећа у иностранству са укупно 7.420 запослених, а инвестиције у стране произвођаче електричне енергије и дистрибутере донијеле су "ЧЕЗ"-у лани нето профит од 400 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана