ЧЕЗ нема разлога да изађе из пројекта

Милка Милуновић
ЧЕЗ нема разлога да изађе из пројекта

БAЊA ЛУКA - ЧЕЗ нема разлога да изађе из пројекта изградње РиТЕ у Гацку, јер овај пројекат може да се реализује и кроз докапитализацију, сматра директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић.

Она је истакла да је "Електропривреда РС" понудила недавно чешкој компанији ЧЕЗ нови споразум о докапитализацији свог енергетског сектора.

Милекићева је навела да су Чеси  у јануару ове године понудили "Електропривреди РС" да откупи свој удио у Новим електранама Републике Српске (НЕРС), те да му исплати уложена средства за развој пројекта Ри ТЕ "Гацко 2".  

ЧЕЗ и "Електропривреда РС" нису могли да реализују заједнички пројекат изградње заједничког предузећа НЕРС, због тужбе малих акционари у Руднику и термоелектрани "Гацко" који траже одштету од око 80 милиона марака.

Она је навела да је на свим састанцима који су одржани са руководством ЧЕЗ-а, "Електропривреда РС" показала спремност да се тражи рјешење које у новонасталој ситуацији омогућава да се настави инвестициони пројекат изградње другог блока Ри ТЕ у Гацку, вриједан 1,4 милијарде евра, и да се његовим заустављањем не доведе у питање интерес Републике Српске.

ЧЕЗ је, пренијеле су агенције у петак,  одлучио  да судски спор који је крајем прошле године покренут против "Електропривреде РС", а у вези са инвестиционим улагањима у вриједности од 1,4 милијарди марака у изградњу другог блока РиТЕ "Гацко", ријеши пред међународни арбитражним судом у Бечу. 

Мали акционари су са својом тужбом довели у питање једну од највећих инвестиција у Српској - кажу у Електропривреди.

Колико су се у овом послу Чеси правно заштитили, потврђује и податак да у наредних десет година имају ексклузивитет у свим пројектима у вези са РиТЕ "Гацко", рекли су у Влади РС.

Aкционари

Иако су изгубили неколико судских спорова у вези са надокнадом штете, мали акционари нису одустали од тужбе против Елекропривреде РС - потврдили су у Основном суду у Требињу. Мањински акционари сматрају да су оштећени, јер су улажући акције у Гацку очекивали велику добит, али на крају се то за њих показала лоша инвестиција.

- Због ЧЕЗ-а и тужбе малих акционара, међу којима је значајан број јавних личности и бивших политичара замало није пропала и "Бањалучка берза"- рекао је предсједник Комисије за хартије од вриједности РС Миодраг Јандрић.

Он је додао да су први акционари у РиТЕ "Гацко" били бивши функционери Свјетлана Ценић и Миленко Врачар. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана