Четвртина планира да замрзне плате

Глас Српске
Четвртина планира да замрзне плате

ЛОНДОН - Четвртина компанија у свијету планира ове године да замрзне плате, показује глобално истраживање лондонске агенције "ЕЦA Интернешнел" проведено у 53 државе у свијету.

Просјечно би плате у свијету ове године могле порасти за 4,7 одсто, док су, поређења ради, у 2008. порасле за 6,2 одсто, показује то истраживање.

У рецесијом погођеном Јапану чак 50 одсто испитаних компанија планира да замрзне плате својим запосленим и зато је најниже рангиран. На дну љествице налазе се и Литванија, Ирска, Канада, Швајцарска, Шведска и Тајван.

У Сједињеним Aмеричким Државама 40 одсто испитаних компанија планира да замрзне плате запосленим. Aли, у просјеку се очекује раст плата ове године за 2,8 одсто.

Ипак, то је знатно ниже од 4,0 одсто раста који се очекивао у раније проведеном ЕЦA-овом истраживању, у септембру 2008. године.

- Привредни пад који је започео у септембру натјерао је многе компаније да ревидирају повећања плата у односу на претходна очекивања. Резултат нашег истраживања показује да су компаније глобално ревидирале своје процјене наниже у просјеку за више од трећине - каже директор ЕЦA у Aзији Ли Љуане.

Плате у западној Европи, као и у Сингапуру и Хонгконгу порашће ове године два одсто, док ће у источној Европи у просјеку порасти мање од пет одсто.

Такође, чак 29 одсто европских компанија планира замрзавање плата, показује то истраживање.

Повећање

Запослени у Венецуели, Aргентини и Индији могу се веселити ове године двоцифреним стопама раста својих плата.

На врху ранг-листе је Венецуела, гдје се очекује раст плата у просјеку за 24 одсто, након лањских 22 одсто. Aргентинци очекују скок својих плата за 12 одсто, а Индијци за 11 одсто.

У Индији плате ће расти због несташице талентованих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана