Четири земље кључни трговински партнери

Тања Шикањић
Четири земље кључни трговински партнери

БAЊAЛУКA - Република Српска у прошлој години највећу размјену робе остварила је са Србијом, Русијом, Италијом и Хрватском, а укупно учешће ове четири земље у робној размјени са РС износило је 3,49 милиона КМ.

Ова размјена већа је од заједничког учешћа свих осталих 16 земаља са којима РС остварује највећу робну размјену, а које је износило укупно 2,71 милион КМ.

Економисти истичу да би РС требало да има много већу робну размјену и са другим земљама.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да би робна размјена Српске са иностранством требало да буде много развијенија и да је удио других земаља у размјени још увијек недовољан.

- Реално је да РС остварује највећу размјену са сусједним земљама, односно Србијом и Хрватском, док је повољна размјена са Русијом резултат њеног богатства енергентима. Међутим, Српска би требало да има много значајнију робну размјену и са другим земљама, нарочито са Мађарском, Румунијом и Бугарском, чија тржишта би могла да буду веома повољна за пласирање робе из РС - објаснио је Вукмирица.

Додао је да је неразвијена производња највећи разлог неповољне структуре робне размјене РС.

- Повећање домаће производње је основни услов побољшања робне размјене са другим земљама. На томе РС треба да ради, као и на привлачењу страног капитала и развоју нових технологија, јер ће се једино на тај начин створити могућности за значајнију размјену са земљама ЕУ - каже Вукмирица.

Додаје да би, у том смислу, Српска требало да буде више усмјерена на развој енергетике, обновљивих извора енергије и пољопривреде.

Укупан обим робне размјене РС са двадесет земаља са којима остварује највећу размјену прошле године је износио 6,21 милион КМ.

Учешће

Према подацима Завода за статистику РС, обим робне размјене РС са Србијом је износио 1,23 милиона КМ, са Русијом 948.000 КМ, а са Италијом 694.000 КМ. Вриједност робне размјене РС и Хрватске у прошлој години износила је нешто више од 619.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана