Че­ти­ри про­је­кта за ра­звој пољо­при­вре­де

Нада Бранковић
Че­ти­ри про­је­кта за ра­звој пољо­при­вре­де

БAЊA ЛУ­КA - Ми­нис­тар­ство пољо­при­вре­де, шу­мар­ства и во­до­при­вре­де Ре­пу­бли­ке Српске спро­во­ди не­ко­ли­ко про­је­ка­та ко­ји се фи­нан­си­ра­ју кре­ди­ти­ма Ме­ђу­на­ро­дног фон­да за ра­звој пољо­при­вре­де - IFAD и Свјет­ске бан­ке - IDA.

- Про­је­кти се ре­али­зу­ју пре­ко Је­ди­ни­це за ко­ор­ди­на­ци­ју пољо­при­вре­дних про­је­ка­та, а тре­ну­тно су акти­вна че­ти­ри, и то “Ра­звој сто­чар­ства и ру­рал­ног фи­нан­си­рања”, “Ра­звој пре­ду­зе­тниш­тва на се­лу”, “Ра­звој ма­ле ко­мер­ци­јал­не пољо­при­вре­де” и “Ра­звој пољо­при­вре­де и се­ос­ких по­дру­чја” - са­оп­ште­но је из Ми­нис­тар­ства.

Про­је­кат “Ра­звој сто­чар­ства и ру­рал­ног фи­нан­си­рања” фи­нан­си­ра се кре­ди­том ИФAД-а, пе­ри­од ре­али­за­ци­је је од 2002. до 2008. го­ди­не, а њим је обу­хва­ће­но 11, угла­вном не­ра­зви­је­них, оп­шти­на Српске.

- Ври­је­дност про­је­кта за РС је де­вет ми­ли­она до­ла­ра, од че­га је ИФAД-ов кре­дит шест ми­ли­она до­ла­ра. До са­да је утро­ше­но 95 од­сто нов­ца - пи­ше у са­оп­штењу.

У окви­ру овог про­је­кта до са­да је одо­бре­но 4,7 ми­ли­она ма­ра­ка кре­ди­та за 647 пољо­при­вре­дних прои­зво­ђа­ча и 12 ма­лих и средњих пре­ду­зе­ћа, са­мос­тал­них за­нат­ских и трго­вин­ских радњи.

- Про­је­кат “Ра­звој пре­ду­зе­тниш­тва на се­лу” ре­али­зу­је се из кре­ди­та ИФAД-а, а дио кре­ди­та ко­ји се одно­си на РС је 7,6 ми­ли­она до­ла­ра. Ври­је­дност ци­је­лог про­је­кта за РС је де­сет ми­ли­она до­ла­ра, а њиме је обу­хва­ће­но 12 оп­шти­на - на­ве­де­но је у саопштењу.

У дру­гој по­ло­ви­ни 2007. го­ди­не одо­брен је кре­дит Свјет­ске бан­ке ко­ји ће у окви­ру про­је­кта “Ра­звој пољо­при­вре­де и се­ос­ких по­дру­чја” у на­ре­дне че­ти­ри го­ди­не би­ти ис­ко­риш­ћен за ра­звој ин­сти­ту­ци­ја у пољо­при­вре­ди, а уку­пна ври­је­дност про­је­кта је 23.599.000 ма­ра­ка.

Про­је­кат “Ра­звој ма­ле ко­мер­ци­јал­не пољо­при­вре­де” фи­нан­си­ра Свјет­ска бан­ка, а обу­хва­та оп­шти­не Тре­биње, Љубиње, Би­ле­ћу и Бер­ко­ви­ће. Уку­пни пла­ни­ра­ни тро­шко­ви су 6.143.879 до­ла­ра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана