Чешки инвеститори желе да улажу у РС

Глас Српске
Чешки инвеститори желе да улажу у РС

БAЊA ЛУКA - Интерес чешких инвеститора за сарадњу са Републиком Српском потврђен је и намјером чешке Владе да у модернизацију "Жељезница РС" уложи више од 220 милиона евра.

Рекла је ово у петак потпредсједник Владе РС и министар за економске односе и регионалну сарадњу Јасна Бркић, послије потписивања споразума о сарадњи између Владе Српске и Устечке регије Чешке са гувернером Устечке регије Јаном Ванховом, пренијела је Срна.

Циљ споразума је унапређење регионалне сарадње у области привреде, културе, спорта и многих других подручја.

Бркићева је рекла да се потписивањем овог споразума настоје промовисати иницијативе о сарадњи и оснивању заједничких предузећа, размјени кадрова и студената.

- Сарадња Чешке, РС и БиХ се развија, а то потврђује и Уговор који је потписан половином марта, који се односи на изградњу Маховљанске петље на аутопуту Бања Лука - Добој, који ће изводити чешка компанија и чија је вриједност 11,5 милиона евра - истакла је Бркићева.

Она је додала да инвеститори препознају простор РС као једноставнији и повољнији за инвестирање у БиХ, те очекује да ће страна улагања у РС ове године бити већа него до сада.

Јана Ванхова је истакла да је Устечки регион веома заинтересован за сарадњу са РС у различитим областима.

- Оба региона имају велики потенцијал да овај споразум искористе у интересу својих грађана, а у овом моменту само од нас зависи колико ћемо бити активни у започетој сарадњи - рекла је Ванхова и додала да овај споразум обухвата подршку развоју у области економије и трговине, али и културе, образовања и туризма.

Томаш Суњог        

Чешки амбасадор у БиХ Томаш Суњог рекао је да Влада Чешке у потпуности подржава међународну и међурегионалну сарадњу, истичући да потписани споразум представља добар вид сарадње пред улазак БиХ у ЕУ.

- Сматрам веома битним искуства Устечког региона у међународној сарадњи, као и кориштење европских фондова и мислим да ће управо у тој области сарадња бити веома корисна не само за РС, већ и за цијелу БиХ - рекао је Суњог.

Он је истакао да овај споразум отвара могућност прилива инвестиција из Устечког региона у РС и изразио увјерење да ће то фирме искористити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана