Чеси дижу топлану и термоелектрану у Фочи

Радмила Ђевић
Чеси дижу топлану и термоелектрану у Фочи

Фоча - Чешка компанија "Енерго Праг" договорила се са општином Фоча да активира погон бивше "Енергане" у индустријској зони Брод, чиме би трајно био ријешен проблем топлификације града, а производили би и струју и продавали је "Електропривреди РС".

Чеси у ревитализацију погона "Енергане" планирају да уложе 50 милиона евра, док би општина Фоча у заједничко предузеће, које треба да буде формирано, унијела имовину "Нове енергане". Некадашњу "Енергану" купила је Влада РС у стечајном поступку и пренијела је у власништво општине Фоча.

Представници чешких компанија показали су још прије годину интересовање за ревитализацију "Нове енергане" у којој би била подигнута топлана-термоелектрана. Чеси су се са представницима власти у Фочи договорили да крену у реализацију планова.

Представник фирме "Енерго Праг" Јаромир Зрничек каже да ревитализација "Енергане" доноси вишеструку корист.

- Пројекат је, прије свега, користан за град, јер ће омогућити гријање, али и производњу струје. Договорићемо се о свим осталим принципима и циљевима како бисмо што прије кренули са послом - рекао је Зрничек.

Начелник Фоче Радисав Машић каже да се ради о великој и веома значајној инвестицији.

- Овом инвестицијом рјешавамо топлификацију града и обезбјеђујемо топлану која је неопходна за погоне у индустријској зони Брод и дио електричне енергије која би била пласирана у систем "Електропривреде РС" - рекао је Машић.

Додао је да ће са чешком фирмом у року од мјесец формирати заједничко предузеће како би идуће године кренули у реализацију пројекта.

- Врло је важно да ми не морамо улагати новац. У заједничку фирму уносимо само оно што већ имамо, дакле, постојећи објекат. Чешка фирма имаће 90 одсто власништва у заједничкој фирми, а за неколико мјесеци именоваћемо директора предузећа и ријешити све административне формалности - каже Машић.

Партнери ће у ходу посебним уговорима ближе уредити питања од заједничког интереса у зависности од изабраног облика сарадње.

Домаће сировине

Радисав Машић је казао да би будућа топлана-термоелектрана користила искључиво домаће ресурсе.

- То значи да ће користити угаљ из рудника Миљевина и отпад од дрвета, тако да ће то на извјестан начин бити и чистач наших шума - истиче Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана