Чепурин: Извоз није угрожен и нема забране увоза на руско тржиште

Срна
Чепурин: Извоз није угрожен и нема забране увоза на руско тржиште

Београд - Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је данас да извоз српских пољопривредних производа у Русију ни на који начин није угрожен, нити је постојала било каква могућност за увођење забране увоза воћа и поврћа из Србије на руско тржиште.

Чепурин је приликом разговора са министром трговине и туризма Србије Расимом Љајићем и министром пољопривреде Србије Снежаном Богосављевић-Бошковић рекао да је ријеч искључиво о техничким питањима, о којим ће већ наредне недјеље у Београду разговарати надлежне инспекцијске службе двије земље, саопштено је из Владе.

Министри Љајић и Богосављевић-Бошковић упознали су амбасадора Чепурина и са успостављеним системом контроле извоза воћа и поврћа из Србије у Русију, који су надлежне службе двије земље активирале 2. марта.

Овај систем подразумијева слање скенираних фитосертификата и прије него што пошиљка производа буде упућена на руско тржиште.

Ресорни министри су појаснили да је циљ такве процедуре да надлежне службе Руске Федерације буду унапријед упознате са тачном садржином пошиљки које би требало да стигну на руско тржиште.

Током протеклих дана медији су пласирали информацију да је Руски завод за надзор увоза пољопривредних производа најавио да ће због некоректности српске стране у извозу јабука и сазнања да дио јабука није производен у Србији забранити увоз свих биљних врста са подручја Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана