Цептер брокеру одузета дозвола

Жељка Кокот
Цептер брокеру одузета дозвола

Бањалука - Комисија за хартије од вриједности РС забранила је привремено рад брокерској кући "Цептер брокер" из Бањалуке због утврђених неправилности у обављању послова са хартијама од вриједности.

Одлуком Комисије за хартије од вриједности "Цептер брокеру", који послове посредовања у вези са хартијама од вриједности обавља од 2008. године, дозвола је одузета на 60 дана и у том периоду не може затражити њено поновно издавање. Губитком дозволе за трговање хартијама од вриједности "Цептер брокер" је привремено искључен са Бањалучке берзе. Брокерима "Цептера" Бојану Благојевићу и Слободану Подрашчанину забрањено је обављање послова у вези са хартијама од вриједности такође у трајању од 60 дана.

Комисија се при доношењу одлуке позвала на неколико чланова Закона о тржишту хартијама од вриједности РС, које указују и да је "Цептер брокер" учестало и у тежим облицима кршио законске одредбе и прописе који се односе на начин обављања послова са хартијама од вриједности, односно на кршење забране манипулација и употребе повлашћених информација. У Комисији за хартије од вриједности су истакли да не могу откривати детаље о преступима "Цептер брокера" и запослених у тој кући.

Директор "Цептер брокера" Бојан Благојевић каже да је Скупштина акционара те брокерске куће 22. фебруара донијела одлуку о престанку рада и дан касније доставила захтјев Комисији за хартије од вриједности за повлачење дозволе за обављање брокерских послова.

- Тржиште капитала РС не обезбјеђује никакве оптимистичне перспективе и нисмо сигурни да би се могло пословати позитивно па смо се одлучили на повлачење. Разлог за нашу одлуку није недостатак новца за наставак пословања, јер финансијски извјештај за 2015. годину показује да друштво послује у плусу. Не знам због чега је Комисија за хартије од вриједности донијела ову одлуку, али ми бисмо ово рјешење добили у сваком случају, јер смо већ тражили одузимање дозволе - каже Благојевић.

Према незваничним информацијама, постоји велика вјероватноћа да су у "Цептер брокеру" били свјесни неправилности у пословању и да су одлуком о гашењу брокерске куће покушали да предухитре Комисију за хартије од вриједности и истрагу против њих.

- Та одлука "Цептер брокера" неће утицати на евентуалне санкције које би им Комисија за хартије од вриједности могла изрећи - казао је саговорник "Гласа Српске" упућен у прилике на тржишту капитала РС.

Обавезе

"Цептер брокеру" је одузето право да прима налоге клијената ради њиховог уношења у берзански систем трговања на Бањалучкој берзи, а наложено му је и да повуче већ унесене и неизвршене налоге те да у року од пет дана од пријема рјешења вратити хартије од вриједности са клијентских на власничке рачуне клијената.

Осим тога, "Цептер брокер" мора измирити све обавезе проистекле из послова са хартијама од вриједности и у року од три дана од пријема рјешења врати новац клијентима на њихове банковне рачуне. Такође, дужни су да обавијесте клијенте о губитку дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана