Централне банке смањују каматне стопе

Глас Српске
Централне банке смањују каматне стопе

БРИСЕЛ, ЛОНДОН, СТОКХОЛМ - Централне банке широм свијета јуче су наставиле смањивање својих референтних каматних стопа, преносе агенције.

Европска централна банка смањила је кључну каматну стопу највише у својој десетогодишњој историји након што је привредна криза у еврозони продубљена, а стопа инфлације значајно смањена. ECB је на јучерашњем састанку у Бриселу донио одлуку о резању референтне каматне стопе за 0,75 одстотних бодова на 2,5 одсто.

Британска централна банка - Банка Енглеске јуче је смањила своју референтну каматну стопу на најнижи ниво од 1951. године како би повећала ниво кредитирања и спријечила понирање британске привреде у још дубљу рецесију.

Одбор за монетарну политику, предвођен гувернером Мервином Кингом, смањио је кључну каматну стопу за један одстотни бод на два одсто.

Шведска Риксбанка је смањила камате за 1,75 одстотних бодова на два одсто, а централна банка Новог Зеланда смањила је кључну каматну стопу за рекордних 1,5 одстотних бодова на пет одсто. Смањење шведске банке највеће је од како је Риксбанк 1994. године почела да користи репо стопе - приход од интереса на позајмицу - као своје кључне каматне одреднице. Ранија смањења никад нису била већа од пола процента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана