Централне банке се одричу долара

Глас Српске
Централне банке се одричу долара

ЊУЈОРК - Удио долара у новим свјетским девизним резервама пао је са просјечних 63 одсто 1999. године на садашњих 37 одсто, што је подстакло закључке да се централне банке у свијету одричу долара, те све чешће за девизне резерве користе евро и јен, објавила је британска финансијска компанија "Барклиз капитал", преноси Танјуг.

Централне банке у свијету, које тренутно држе рекордне девизне резерве, све више користе евро и јен, а одбацују долар и тако додатно угрожавају америчку валуту. Прелазак на друге валуте упућује на то да у скорије вријеме неће доћи до опоравка долара, који је у посљедњих шест мјесеци ослабио за 10,3 одсто, што је највећи пад у два квартала од 1991. године.

- Централне банке у свијету све су озбиљније у погледу девизних резерви, док су у прошлости о томе само причале. Изгледа да се оне стварно одричу долара - изјавио је главни амерички стратег за валуте у америчкој филијали банке "Барклиз" Стивен Ингландер.

Aнализе показују да су земље у развоју сваког мјесеца, почев од марта ове године, продавале око 30 милијарди долара за евре, јене и другу валуту. Aналитичари бјекство у евро и друге валуте објашњавају, не као посљедицу жеље инвеститора да купе баш те новчане јединице, колико желе да се ријеше долара.

Индекс долара, који прати кретање те валуте у односу на евро, јен, британску фунту, канадски долар, швајцарски франак и шведску круну, пао је прошле недјеље на 75,77 поена, што је најнижи ниво од августа 2008. године и представља значајан пад у односу на максимум од 89,624 поена који је забиљежен 4. марта ове године.

Представници великих свјетских компанија и званичници многих земаља почели су све учесталије да се жале на штетне посљедице које изазива све слабији долар.

СAД

Британска штампа је оцијенила да је приврженост америчке администрације политици "јаког долара" само "вербална" и да је, уствари, осјетније слабљење "зелене новчанице" у интересу СAД, које на тај начин желе да повећају конкурентност националне привреде и "испеглају" огроман трговински дефицит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана