Централна и Источна Европа су регије раста за Европу и UniCredit

Г.С.
Централна и Источна Европа су регије раста за Европу и UniCredit

Економисти UniCreditа очекују да ће привреда у земљама Централне и Источне Европе расти за око 3,0% у 2024. и 2025. години, са сличним стопама раста на Западном Балкану. „Стопе раста у региону Централне и Источне Европе су близу овогодишњег потенцијала, док су у Западној Европи на 0,5% испод потенцијала", рекао је Dan Bucsa, главни економиста UniCreditа за регију Централне и Источне Европе током CЕЕ Форума одржаног у Бечу. UniCredit је водећи спонзор овог догађаја, који је ове године привукао 1200 учесника из 45 земаља.

Према најновијем кварталном извјештају за CEE регију у склопу UniCredit истраживања „А Year od Crucial Choices" („Година кључних избора") које је представљено на форуму, потрошња физичких лица ће вјероватно предводити опоравак раста у земљама Централне и Источне Европе, заједно са бржим растом реалних плата, порастом кредитирања уз ниже каматне стопе и позитивним имовинским ефектима условљеним цијенама некретнина. Очекује се да ће капитални трошкови и извоз допринијети расту почевши од друге половине 2024. године.

Економисти UniCreditа прогнозирају буџетски дефицит испод 3% БДП-а у периоду 2024-2025. у Босни и Херцеговини, Бугарској, Хрватској, Чешкој и Србији, уз негативне фискалне импулсе у већини земаља Централне и Источне Европе. Вјерују да ће фискално прилагођавање бити успорено предстојећим изборима у земљама регије.

"Очекујемо да проевропске странке освоје већину ЕУ-CEE мјеста у Европском парламенту, с Пољском као лидером, а које ће се залагати за већу економску и политичку интеграцију у Европи", наводе економисти у оквиру кварталног извјештаја за ову регију. Додају да ће избори 2024/25  бити посљедњи прије него што политичари у овим регијама буду приморани да се баве демографским и економским изазовима.

Међу главним одлукама које треба донијети у регији Централне и Источне Европе су: 1. Бугарско усвајање еура 2025. или 2026. године; 2. бржи преговори о проширењу између Европске Уније, Западног Балкана, Молдавије и Украјине; 3. Утврђивање геополитичког значаја Пољске и Румуније; и 4. више подршке Украјини. Главни потецијални ризици су даљи популистички заокрет од стране странака које су на власти, смањење рејтинга и слаба инострана потражња која води између осталог до рецесије.

 

 

У овом макроекономском и геополитичком сценарију Централна и Источна Европа наставља бити покретачка снага раста и за UniCredit. „Регион је и даље од стратешког значаја за UniCredit и наш план је да наставимо да растемо убрзаним темпом, користећи јаке локалне тимове и знање, те глобалну експертизу", коментарисала је Теодора Петкова, директорица UniCredit-а за Централну и Источну Европу, током CEE Форума. Земље Централне и Источне Европе имају удио од 33% у укупним кредитима, 31% у укупним депозитима и носе 30% нето прихода UniCredit Групе.

„Клијентима који су у средишту свега што радимо, нудимо географско присуство кроз 10 банака, од који су банке у Аустрији, Босни и Херцеговини и Хрватској број један на тржишту, а банка у Бугарској трећа", рекла је Петкова. Ово UniCredit чини другом по величини групом у регији Централне и Источне Европе посматрано са аспекта активе која износи 236 милијарди еура, укључујући Alpha Банку у Румунији, према финансијским резултатима за прва три квартала 2023. године.

Када је у питању дигитализација UniCreditа, Петкова види снажан узлазни тренд постигнут кроз континуирана улагања у информационо-комуникационе технологије. Она је представила податке према којима око 60% клијената у региону активно користи мобилне уређаје у односу на 2022. када је овај проценат био 53%. Дигитална продаја у средњој Европи се скоро удвостручила на годишњем нивоу и порасла на 50% укупне продаје у источној Европи.

Такође, у међународном плаћању UniCredit обрађује више од 20% трансакција насталих у регији Централне и Источне Европе са сталним трендом раста. Више од 95% укупних плаћања обавља се путем дигиталних канала.

UniCredit је неупитно банка коју бирају међународне компаније. „Двије од три највеће међународне компаније су наши клијенти", рекла је Тедора Петкова и нагласила да је конкурентска предност UniCreditа у пружању услуга корпоративним клијентима повезана са паневропским досегом групе. „Најбоље производе у индустрији у области управљања имовином, осигурања, плаћања, финансирања трговине и управљања ризицима клијената повезујемо путем интегрисаних канала дистрибуције и наше прве линије што омогућава испоруку за све наше клијенте на нивоу који нико други не може испоручити", рекла је Петкова. Она је подсјетила да је улагање према потребама клијената путем посебног онемаркетс фонда сада доступно клијентима у Чешкој, Словачкој, Мађарској и Бугарској, а ускоро ће иста могућност бити доступна и у Румунији.

„Уз дигитализацију, наша посвећеност принципима ЕSG-а је још један кључни покретач наших услуга", рекла је Петкова. Са 2,3 милијарде еура зелених кредита и 1,1 милијарду еура друштвених кредита пласираних у прва три квартала  2023. у Централној и Источној Европи, UniCredit води примјером и подржава зелену и друштвену транзицију својих клијената.

Паневропска партнерства између UniCredit Фондације и организација Јunior Achievemnt и Тeach for all, чије дјеловање се протеже и у земљама Централне и Источне Европе, подржавају унапређење образовања дјеце и младих. Додатно, одржана су и предавања из финансијске едукације за 45,4 хиљаде корисника у земљама Централне и Источне Европе кроз глобална и локална партнерства, уз волонтерско учешће запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана