Централна банка у плусу 29 милиона

Марина Чигоја
Централна банка у плусу 29 милиона

Бањалука - Централна банка БиХ остварила је у првом полугодишту 2014. године профит од 29,07 милиона марака, што је за 3,08 милиона КМ више у односу на исти прошлогодишњи период.

У финансијском извјештају Централне банке за првих шест мјесеци ове године наведено је да је остварена добит у овом периоду знатно већа од планиране.

- Добит је доминантно остварена реализованим добицима по основу продаје хартија од вриједности расположивих за продају и приходима од камата. С друге стране, политика рационализације трошкова и стварања уштеда се наставља спроводити гдје год је то могуће - навели су у Централној банци БиХ.

У извјештају се истиче да је Централна банка наставила са прилагођавањем управљања девизних резерви честим и неизвјесним промјенама на међународним финансијским тржиштима.

- Реструктурисање девизних резерви и неизбјежно повећано излагање ризицима се води уз строго поштовање принципа ликвидности, сигурности и профитабилности Централне банке - додаје се у извјештају.

Према подацима из финансијског извјештаја, нето приход од камата у првих шест мјесеци ове године износио је 14,85 милиона, док је у истом прошлогодишњем периоду био 14,67 милиона. Нето приход од провизија и накнада износио је 4,17 милиона и повећан је у односу на 3,54 милиона из истог лањског периода.

Оперативни приходи износили су 44,36 милиона и већи су за три милиона у односу на прво полугодиште 2013. године када су износили 41,23 милиона марака. Када су у питању оперативни трошкови, они су незнатно повећани. У првих шест мјесеци 2014. износили су 15,28 милиона, а у истом периоду лани 15,24 милиона КМ.

Монетарно злато

У финансијском извјештају Централне банке БиХ се истиче да је вриједност монетарног злата на крају првог полугодишта износила 182,96 милиона КМ, док је на крају прошле године вриједјело 164,14 милиона КМ.

Додаје се да Централна банка БиХ држи монетарно злато на рачуну у швајцарској банци кредитног рејтинга ААА, а да је физички лоцирано у трезору Bank of England.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана