Централна банка није одговорна за плаћање кредита БиХ

Глас Српске
Централна банка није одговорна за плаћање кредита БиХ

САРАЈЕВО - Министарство финансија и трезора БиХ обавијестило је данас Централну банку да се неће сматрати одговорним за посљедице "законски неутемељеног плаћања међународних обавеза БиХ" уколико Заједнички колегијум оба дома парламента БиХ не изврши своје обавезе из закључака .

"С обзиром на закључке Колегијума са сједнице 30. јануара да ће 3. фебруара безусловно бити упућен на објаву закон о буџету институција и међународних обавеза БиХ, што је Министарство схватило као озбиљно и сигурно рјешење буџетске кризе, извијестили смо стране кредиторе, прије свега Европску комисију, о усвојеним закључцима и замолили их, због нередовног сервисирања спољног дуга, за одгоду плаћања и затезних санкција према БиХ до 3. фебруара, што су међународне финансијске институције и прихватиле", наводи се у допису.

Министарство финасија и трезора БиХ наводи да је 3. фебруара било спремно за давање налога за отплату спољног дуга, уважавајући чињеницу да је рок за објаву буџета у Службеном гласнику трајао све до истека дана, као и да Централна банка прима платне налоге до 16.00 часова.

"Оваквим поступањем Министарство, с обзиром на наведено, жели да спријечи настанак тежих посљедица на финансијску стабилност и кредитни статус БиХ, могуће штете за финансијски систем и међународну позицију БиХ те покуша отклонити дугорочне негативне ефекте на економску стабилност БиХ", наводи се у допису.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић изјавио је 3.фебруара да се нису стекли услови за објаву у Службеном гласнику Приједлога закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2011", који је доставио министар финансија Драгана Вранкића.

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић саопштио је дан раније да је акт Министарства финансија и трезора од 24. јануара радни материјал Нацрта закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ, који никад није прошао процедуре усвајања у Савјету министара и Предсједништву БиХ, па не може бити објављен у Службеном гласнику као закон о буџету.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана