Централна банка на новој адреси

Марина Чигоја
Централна банка на новој адреси

Бањалука - Централна банка БиХ Главна банка Републике Српске пресељена је протеклог викенда у новоизграђени објекат на локацији Паскулине циглане у Бањалуци, у чију изградњу је уложено 13,72 милиона КМ.

Члан Управног одбора Централне банке Васиљ Жарковић рекао је "Гласу Српске" да је новоизграђени објекат у потпуности припремљен за усељење и има све потребне дозволе.  

- Објекат је изграђен у склопу укупних планова Централне банке на обезбјеђењу адекватних и безбједносних пословних услова за рад. Слични објекти су купљени и обезбијеђени у Сарајеву, Мостару и Брчком - истакао је Жарковић.

Организациона јединица Централне банке у Бањалуци до сада је била смјештена у пословном центру "Екватор" и тај простор је у поступку продаје.

- Нови објекат задовољава све стандарде Централне банке, са становишта сигурности што је веома важно, али и даје боље услове рада - нагласио је Жарковић и додао да су у Централној банци у Бањалуци тренутно запослена 43 радника.

Казао је да нови пословни објекат исказује стабилност и озбиљност, слично пракси у свијету, јер су централне банке гаранти монетарне стабилности сваке земље.

Истакао је да су у објекат уграђени квалитетни материјали.

- Сви радови су уговорени и реализовани на транспарентан начин и могу послужити као риједак примјер успјешног завршеног пројекта по свим важним елементима градње односно квалитету, цијени, транспарентности и времену градње. Мало је пословних објеката, на овим просторима, који су изграђени, овим квалитетом, по цијени од 2.120 КМ корисне нето површине по квадратном метру - нагласио је Жарковић.

Пословни објекат Централне банке састоји се из три подземне и четири надземне етаже. Најнижа тачка објекта, односно темељна плоча етаже је на једанаестом метру испод нивоа приземља. Укупна корисна нето површина објекта износи 6.469 квадратних метара, од чега је канцеларијски и радни простор на 1.721,  просторије посебне намјене односно трезор, сервер сале, сервиси, просторије за инсталације на 1.389, док унутрашње комуникације за транспорт новца у трезор, гараже и остале комуникације заузимају 3.359 квадратних метара. Изградња је почела у септембру  2011, а завршена је  крајем 2013. године.

- Пословни објекат се налази у самом центру Бањалуке и постао је украс града са високим естетским карактеристикама. Након завршетка изградње објекта било је потребно спровести сложене процедуре за избор сигурносне и друге опреме и намјештаја - истакао је Жарковић.

Сигурност

Васиљ Жарковић је истакао да је трезор банке изграђен према стандардима Европске уније, ангажовањем сертификационе куће "Мабитз" из Мађарске и да је након завршетка радова добијен сертификат за сигурност са највишим степеном сигурности према европским нормама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана