Централна банка БиХ: Услови за кредитирање у првом кварталу пооштрени

Срна
Централна банка БиХ: Услови за кредитирање у првом кварталу пооштрени

САРАЈЕВО- Услови за кредитирање становништва и предузећа у БиХ у првом кварталу и даље су пооштрени, али с нешто мањим интензитетом у односу на прошлу годину, показују резултати анкете о кредитној активности банака за поменути квартал коју је провела Централна банка БиХ.

Објављени резултати показују да код предузећа није било разлике у промјенама за дугорочне и краткорочне кредите, а као главне разлоге пооштрених кредитних услова банке су навеле факторе везане за перцепцију ризика, саопштено је из Централне банке.

Истовремено, резултати указују на смањење тражње кредита за предузећа, што је посебно изражено код дугорочних кредита.

У погледу тражње краткорочних кредита, након благог повећања у четвртом кварталу прошле године, у првом кварталу овај тренд је промијењен и регистрована је мања тражња.

Код кредита становништву, примјетно је пооштравање кредитних услова, што се посебно односи на кредите за финансирање некретнина.

Разлози су такође уско везани с перцепцијом повећаног ризика од банака, док су с друге стране банке саопштиле да их повећана конкуренција на тржишту присиљава да ублажавају кредитне услове.

У погледу тражње кредита од становништва, регистровано је врло мало смањење, што говори да се тражња у овом сегменту постепено нормализије након неповољног тренда у 2020. години те банке наговјештавају да ће тражња благо расти у другом кварталу ове године.

Централна банка покренула је недавно ово истраживање чији је циљ да се прикупе информације и стекне увид у кретање стандарда и услова кредитирања комерцијалних банака те сагледа понуда и потражња за кредитима у БиХ, о чему се, у складу с праксама у ЕУ, информише цјелокупна јавност.

Детаљнија образложења и комплетни резултати се могу наћи под Статистичким информацијама на веб страници Банке, линк https://www.cbbh.ba/Content/Read/8.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана