Централна банка БиХ: Сваки фенинг под строгом контролом

Марина Чигоја
Централна банка БиХ: Сваки фенинг под строгом контролом

Сарајево - Један од основних задатака Централне банке (ЦБ) БиХ је да ставља и повлачи из оптицаја домаћу валуту - конвертибилну марку.

Тај посао укључује стављање и повлачење из оптицаја новчаница и кованица уз строго придржавање каренси борда.

ЦБ БиХ издаје и организује штампање новчаница и ковање новца те утврђује њихову апоенску структуру и основна обиљежја. ЦБ је једини субјект у БиХ који се може бавити набавком, израдом и издавањем домаће валуте. Она пушта у оптицај новчанице и ковани новац посредством својих главних јединица и комерцијалних банака. Комерцијалне банке врше снабдијевање готовим новцем реалног сектора, становништва и других субјеката. ЦБ обезбјеђује редовно снабдијевање комерцијалних банака готовим новцем посредством трезора главних јединица у Сарајеву, Бањалуци и Мостару и филијале у Брчком, те замјењује новчанице и ковани новац који је неприкладан за промет.

Израда новца

Настанак новчаница и кованог новца, у случају измјена постојећег или новог дизајна, започиње израдом идејних скица према апоенској структури. Тај посао обављају овлашћене организације за израду новчаница и кованог новца у БиХ и иностранству или бива расписан конкурс за израду скица. Након усвајања идејних скица, ЦБ БиХ повјерава овлашћеним организацијама израду дефинитивних цртежа, односно модела. ЦБ послије избора дефинитивних цртежа утврђује основна обиљежја новчаница и кованог новца, а дизајн одобрава Предсједништво БиХ.

Израду потребних количина новчаница и кованог новца ЦБ планира у складу с пројектованим потребама оптицаја и стања залиха готовог новца у трезорима.

- Приликом сваке израде новчаница и кованог новца конвертибилне марке кроз уговор с одабраном овлашћеном компанијом прецизно се дефинишу сви елементи који обезбјеђују континуирано остваривање основног циља ЦБ БиХ у погледу квалитета, вијека трајања и заштите готовог новца од фалсификовања - истакли су у ЦБ БиХ.

Заштита новца

Банка дефинише квалитет и техничке карактеристике папира, боја за штампање, начина штампе и нивоа заштитних елемената новчаница, те квалитета метала, односа метала и техничких захтјева за израду кованог новца.

- У току процеса припреме и производње готовог новца ЦБ БиХ врши континуирани мониторинг појединачних фаза производње у циљу испуњења техничких и квалитативних захтјева и спроводи детаљне безбједносне мјере у поступку израде готовог новца - наводе у ЦБ.

Новчанице садрже четири различита степена заштите - заштитна обиљежја за јавност која се могу провјерити без опреме, заштитна обиљежја за стручна лица видљива уз помоћ одговарајуће опреме, машински читљива обиљежја која препознају уређаји за бројање и сортирање и заштитна обиљежја која су намијењена искључиво за провјеру на уређајима у ЦБ.

- Континуирано унапређење заштитних обиљежја у складу с технолошким стандардима један је од сталних послова ЦБ БиХ. У протеклом периоду одређена заштитна обиљежја на новчаницама су замијењена другим, првенствено с циљем побољшања квалитета, односно трајности ових обиљежја, њиховог лакшег препознавања у јавности, а нарочито како би се онемогућило њихово фалсификовање, пратећи при томе најновија достигнућа из ове области - истакли су у ЦБ БиХ наводећи да је важно да становништво буде упознато са заштитним обиљежјима новчаница како би се њиховом провјером могли увјерити у аутентичност.

Замјена новчаница и кованица

Замјена оштећених новчаница и кованог новца обавља се у складу с Правилником о поступању с новчаницама и кованим новцем конвертибилне марке и новчаницама ефективног страног новца који је неподобан за оптицај. У случају када подносилац предочи више од 60 одсто новчанице замјена се обавља посредством комерцијалних банака у пуном износу и без накнаде. ЦБ БиХ преузима те новчанице од комерцијалних банака и обавља њихову замјену у пуном износу и без накнаде.

- Само у случају замјене када се предочи 60 одсто и мање новчанице, а да подносилац може доказати да су дијелови који недостају уништени, захтјев за замјену се на прописаном обрасцу подноси Централном уреду ЦБ БиХ у Сарајеву или Главној банци Републике Српске ЦБ БиХ у Бањалуци гдје се процјењује аутентичност новчанице и утврђује да ли постоји основ за потпуну или дјелимичну компензацију - објаснили су у ЦБ БиХ.

Године издања и повучени новац

Од оснивања ЦБ БиХ новчанице су, у зависности од потреба апоенске структуре, израђене у годинама издања: 1998, 2002, 2007, 2008, 2009, 2012, а ковани новац у годинама издања: 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011. и 2013.

Ради практичније употребе кованог новца из оптицаја су повучене новчанице апоена 50 фенинга (престала да буде законско средство плаћања 31. марта 2003. године), једна КМ (31. децембар 2008) и пет КМ (31. децембар 2009).

- Замјена наведених новчаница се обавља посредством комерцијалних банака до 31. децембра 2017. године - истакли су у ЦБ БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана