Централна банка БиХ: Смањен дефицит текућег рачуна

М. Ч.
Централна банка БиХ: Смањен дефицит текућег рачуна

Сарајево - Дефицит текућег рачуна за други квартал ове године, према подацима Централне банке о платнобилансним трансакцијама за овај период, био је 901 милион КМ и мањи је за 8,2 одсто у односу на исти квартал прошле године, саопштено је у петак из ЦБ БиХ.

- Остварен је висок прилив страних директних инвестиција у БиХ у другом кварталу, у износу од 491 милион КМ, док су  девизне резерве смањене за 230 милиона КМ. Кумулативни износ дефицита текућег рачуна за прву половину ове године достигао је 1,75 милијарди КМ, што је у поређењу са истим периодом прошле године повећање од 10,6 одсто - наводи се у саопштењу.

Додају да је охрабрујући и прекид тренда погоршања дефицита из првог квартала, када је, усљед изразито ниског робног извоза, дефицит био неуобичајено велик - 853 милиона КМ.

Из Централне банке БиХ саопштено је и да је ова банка увела нове методолошке стандарде приликом рада у овој области, као једна од првих институција у Европи, јер земље ЕУ планирају њихово увођење од 2014. године, а у свијету су то до сада учинили само Aустралија и Бразил.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана