Централна банка БиХ: Пад реалног БДП-а у првом кварталу 3,23 одсто

Срна
Централна банка БиХ: Пад реалног БДП-а у првом кварталу 3,23 одсто

САРАЈЕВО- Централна банака БиХ процјењује да пад реалног бруто домаћег производа (БДП) у првом кварталу износи 3,23 одсто, док је на годишњем нивоу у четвртом кварталу прошле године нижи за 3,77 одсто.

“Очекује се наставак дефлацијског раздобља и током првог квартала ове године, са процијењеном просјечном годишњом инфлацијом од минус 1,31 одсто”, саопштено је из Централне банке.

У саопштењу се наводи да се, према пројекцијама, не очекују позитивне годишње стопе раста економске активности до краја првог квартала 2021. године, те да су примјетни знакови наставка тренда опоравка након драматичног пада активности у другом кварталу 2020. године.

Из Централне банке наглашавају да су обогатили своје дијагностичке алате моделом за брзе процјене кључних макроекономских варијабли, те да од првог квартала, једном квартално, планирају објављивати оцјене тренутне економске активности, првенствено динамике реалног БДП-а и инфлације у БиХ.

Банка користи сет доступних мјесечних индикатора који су се показали као добри предказатељи кретања економске активности у релативно блиској прошлости, како би оцијенила интензитет економске активности до тренутног квартала.

“За разлику од модела за средњорочне пројекције, које Централна банка објављује два пута годишње, за текућу и наредне двије године, модел за брзе краткорочне процјене тренутне економске активности се првенствено користи за оцјену динамике реалног БДП-а и инфлације у тренутном или претходном кварталу”, истиче се у саопштењу.

Званични подаци о кварталном БДП-у, који објављују националне статистичке агенције у БиХ и другим земљама, обично су доступни са значајним временским отклоном.

Кашњење са објавом званичних података по истеку квартала отежава оцјену стања привреде и израду средњорочних и дугорочних пројекција, док посљедично, планирање и оцјена ефеката економских политика у земљи може бити подложна бројним ревизијама.

“Брзе краткорочне процјене кључних макроекономских варијабли у Банци користимо до објаве званичних статистичких података или новог круга краткорочних пројекција”, истичу из Централне банке, те додају да су детаљније информације везане за ову процјену доступне на њиховој веб страници https://www.cbbh.ba/press/AllNews.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана