Централна банка БиХ: Обавезна резерва главни инструмент

Марина Чигоја
Централна банка БиХ: Обавезна резерва главни инструмент

Сарајево - Монетарна политика Централне банке БиХ представља мјешавину два концепта од којих један подразумијева дискрециону монетарну политику, а други монетарну политику засновану на јасно дефинисаним правилима.

У анализи монетарне политике, Централна банка БиХ наводи да први концепт подразумијева монетарну политику с дискреционим правом примјене монетарних инструмената, односно стопе обавезне резерве. Други, који је преовлађујући, заснован је на фиксном девизном курсу и аутоматској конверзији страних средстава плаћања у домаћа.

Обавезна резерва се у БиХ примјењује од 1997. године када је успостављен аранжман валутног одбора. У почетку је била примјењивана на једноставном нивоу у складу са структуром банкарског сектора, да би касније током година била употребљавана у контексту економских кретања у земљи, односно експанзије и кризе.

- Обавезна резерва је класичан инструмент монетарно-кредитне политике. У условима монетарне регулације, каква је на снази у БиХ, обавезна резерва представља једини и основни инструмент монетарне политике Централне банке БиХ. Механизам обавезних резерви пружа могућност Централној банци да у склопу текуће монетарне политике краткорочно регулише кредитни потенцијал пословних банака помоћу висине стопе обавезних резерви - истакли су у Централној банци БиХ.

Основица по којој се обрачунава обавезна резерва обухвата широк дијапазон ставки пасиве у билансу стања банака који садржи елементе од депозитног новца до дугорочних депозита.

- Независно од тога како се одреди основица, на ужој или широј основи, циљ њеног регулисања огледа се у смањењу или повећању ликвидности банкарског сектора. Одређивање основице за обрачун обавезне резерве може да утиче на монетарна, па самим тим и на привредна кретања у економији БиХ - наводе у Централној банци.

Приликом одређивања политике обавезне резерве централна банка полази од  дефинисаних циљева монетарне политике. Ти циљеви могу бити висока запосленост, економски раст, стабилност цијена, стабилност каматних стопа и стабилност финансијских тржишта у зависности од економских прилика у датим околностима, што је експлицитно утврђено законом.

- Различити циљеви захтијевају различиту структурну политику обавезне резерве у оквиру укупних инструмената монетарне политике. Обавезном резервом може се креирати стабилна потражња за салдима резерви и многе централне банке у развијеним земљама користе обавезну резерву у ту сврху - објаснили су у Централној банци БиХ.

Историја

Концепт обавезне резерве у банкарству јавља се почетком 19. вијека и осигуравао је ликвидност обавеза банке тако што је дата банка код друге банке полагала резерве у виду високо квалитетних и брзо уновчивих средстава, а најчешће злата.

У почетку је држање резерви на овај начин код неке друге банке било искључиво добровољно и користило је како би једна банка прихватала новац друге, а све прије почетака кориштења националних валута. Банке су издавале своје властите банкноте и резервама које су држале код друге банке осигуравале су конвертибилност тих банкнота. Како је вријеме пролазило, мијењала се и улога монетарне политике, а тиме и обавезне резерве која све мање постаје извор ликвидности, а све више механизам којим се утиче на кредитну експанзију банака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана